Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robustný skladací „mopedový“ e-bicykel pre rýchlu jazdu v teréne

Robustný skladací „mopedový“ e-bicykel pre rýchlu jazdu v teréne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V priebehu rokov bolo vytvorených množstvo bicyklov s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov, ktoré sa pohybujú na tenkej hranici medzi e-bicyklom a mopedom. Najnovší z nich z dielne americkej spoločnosti Juiced Bikes si prináša poriadny výkon a dlhý dojazd. No zaujme najmä tým, že napriek robustnému telu je dokonca skladací.

Nový elektrický bicykel JetCurrent Pro je vybavený skladacím rámom s nízkym nástupom, ktorý je vyrobený z hliníka typu 6061. Môže sa tak prispôsobiť širšej škále výšok jazdcov a zároveň poskytne ľahkú prepravu alebo skladovanie medzi jednotlivými jazdami. Dá sa pritom zložiť na rozmery 780 x 1 105 x 535 milimetrov. Dostať e-bicykel po schodoch alebo do kufra auta si však bude vyžadovať trochu námahy, pretože jeho hmotnosť vrátane batérie je až 42 kilogramov.

Skladací elektrický bicykel JetCurrent Pro.

Všestranné dvojkolesové vozidlo debutuje s elektronikou PowerBlade spoločnosti Juiced Bikes, ktorá zahŕňa 1 200-W elektromotor v zadnom náboji, ktorý je navrhnutý na mieru v spolupráci s firmou Bafang. 40-ampérový ovládač Edge zaistí výkon v špičke 2 000 wattov a krútiaci moment 105 Nm. Uvádza sa, že algoritmus PAS využíva krútiaci moment pri 1 000 vzorkách za sekundu, aj kadenciu cez 100-pólový senzor pre „proporcionálnu motorickú asistenciu, ktorá telepaticky reaguje na váš pedálový vstup, či chcete ísť rýchlo alebo pomaly“.

Model Pro je dodávaný s 52-V/995-Wh vymeniteľnou batériou, ktorá má certifikáciu UL a na jedno nabitie sa odhaduje, že je vhodná na približne 113 kilometrov s elektrickou asistenciou.

Skladací elektrický bicykel JetCurrent Pro.

E-bicykel je pritom limitovaný na 750 wattov pre triedu 2 s maximálnou rýchlosťou 32 km / h po vybalení z krabice, ale môže byť nakonfigurovaný na triedu 3 s maximálnou rýchlosťou až 45 km / h, ak to povoľujú miestne predpisy. Plný výkon motora je možné odomknúť pomocou podsvieteného LCD displeja na riadidlách pre jazdu v teréne s elektrickou asistenciou do rýchlosti až 55 km / h alebo s plne elektrickým pohonom do rýchlosti 48 km / h. Flexibilné možnosti šliapania sú zabezpečené vďaka 7-rýchlostnému radeniu a prehadzovačke Shimano Altus.

Výrobca sľubuje nosnosť až 136 kilogramov. Tento model má vlastnú odpruženú vidlicu „vhodnú pre mopeSkd“ so zdvihom 100 mm a „párom robustných uzamykacích koncoviek M14“. Jazdí na 20-palcových kolesách obalených robustnými hrubými pneumatikami CST s hrboľatým dezénom. O spoľahlivý brzdný výkon sa starajú štvorpiestikové hydraulické kotúčové brzdy Gemma G3 s 203 mm kotúčom vpredu a 180 mm vzadu.

Skladací elektrický bicykel JetCurrent Pro.

Nový 1050-lumenový LED svetlomet s integrovaným 100-dB klaksónom, plus smerové svetlá a brzdové zadné svetlo by mal pomôcť s viditeľnosťou vo dne aj v noci v premávke alebo v teréne. Polypropylénové blatníky vpredu a vzadu by mali udržať nečistoty a špliechanie pod kontrolou a je tu aj bočný stojan na parkovanie. Súčasťou výbavy je aj ľavé zrkadlo.

Hliníkový zadný nosič s hmotnosťou 23 kilogramov je priskrutkovaný k rámu na prepravu základných vecí do divočiny, odvoz dieťaťa do školy vo voliteľnej detskej sedačke Thule Yepp alebo len na nákupy. Užitočný je aj alarm s detekciou pohybu s bezdrôtovým diaľkovým ovládaním.

Skladací elektrický bicykel JetCurrent Pro je certifikovaný podľa bezpečnostných noriem UL 2849 a dá sa predbežne objednať za cenu 2 499 dolárov (okolo 2 349 euro), pričom odosielanie sa očakáva od júna.

Skladací elektrický bicykel JetCurrent Pro.