Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Akustická navigačná technika pridá potápačom GPS mapu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže GPS pod vodou nefunguje, potápači zvyčajne nedokážu sledovať svoju polohu v reálnom čase na digitálnej mape. Nový potápačský navigačný systém (Diver Navigation System - DNS) však tento problém rieši pomocou plávajúcich aj nositeľných akustických transpondérov.

Systém DNS, ktorý vyrába nemecká technologická spoločnosť EvoLogics, pozostáva z troch hlavných komponentov: sledovacej jednotky, potápačskej konzoly a bóje USBL (ultrakrátka základňa). Bójka plávajúca na hladine nad potápačskou oblasťou nepretržite vysiela akustické signály (pingy) cez vodu. Tie prijíma sledovacia jednotka, ktorá je namontovaná na vzduchovej nádrži potápača. Sledovač automaticky reaguje na každý úvodný ping vlastným odpovedacím pingom, ktorý prijme bójka.

Analýzou času, ktorý uplynie medzi odoslaním každého prvého pingu a prijatím jeho odpovede, ako aj smerom, z ktorého prišla odpoveď, je možné určiť aktuálnu polohu potápača vzhľadom na bóju. A keďže má bójka prístup GPS cez modul GNSS, jej polohu na mape oblasti možno určiť pomocou integrovaného mikropočítača. Preto je možné určiť aj aktuálnu polohu potápača na tejto mape.

Navigačný systém DNS je určený pre aplikácie, ako je pátranie a záchrana, záchranné operácie a záchranné práce, systém umožňuje potápačom prejsť na geografické body a označiť miesta záujmu.

Tieto údaje sa v nasledujúcich pingoch odošlú späť do sledovacej jednotky. Z tohto zariadenia sa prenáša do pevne zapojenej potápačskej konzoly, čo je zariadenie veľkosti smartfónu, ktoré sa nosí na zápästí. Jednoduchým pohľadom na obrazovku konzoly môže potápač vždy vidieť, kde sa na mape nachádza.

Môže tiež kontrolovať polohu ostatných potápačov vo svojej skupine, keďže bójka dokáže komunikovať až s piatimi sledovačmi súčasne. Bója navyše využíva zabudovaný Wi-Fi vysielač s prijímačom na prenos údajov podpornej posádke na povrchu, ktorá môže sledovať polohu všetkých potápačov na notebooku alebo tablete.

Potápačská konzola na zápästie (vľavo) vedľa sledovacej jednotky, ktorá sa namontuje na nádrž.

Navyše konzola tiež umožňuje potápačom posielať a prijímať jednoduché predprogramované textové správy medzi sebou. Údaje sa opäť prenášajú prostredníctvom akustických impulzov. Posádka na povrchu môže tiež odosielať a prijímať takéto správy prostredníctvom bóje prepojenej s Wi-Fi.

Pokiaľ ide o presné čísla, systém má komunikačný dosah pod vodou 1,5 kilometra, presnosť polohy plus alebo mínus 10 centimetrov a uvádzanú výdrž batérie až osem hodín na jedno nabitie. Sledovač a konzola majú maximálnu hĺbku 50 metrov.

Povrchová bója USBL systému DNS.