Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volkswagen plánuje mobilné nabíjacie stanice pre elektromobily

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Volkswagen vyvíja mobilnú rýchlo nabíjaciu stanicu pre elektromobily, ktorá pracuje v podobnom duchu ako power banky pre smartfóny. Mobilná nabíjacia stanica sa dá umiestniť napríklad na verejné či súkromné parkoviská alebo ako dočasné riešenie pri veľkých podujatiach.

Mobilná nabíjacia stanica, ktorú vyvíja spoločnosť Volkswagen, by sa mohla objaviť už v prvej polovici roka, v rámci pilotného projektu v nemeckom meste Wolfsburg. Ak sa ukáže toto riešenie dostatočne úspešné, mobilná nabíjacia stanica sa začne inštalovať v iných mestách už od roku 2020. Môžu byť pritom postavené kdekoľvek je to potrebné, s možnosťou priameho pripojenia k elektrickej sieti alebo možnosťou nabíjania z batérií.

Spoločnosť Volkswagen vyvíja mobilnú rýchlo nabíjaciu stanicu pre elektromobily, ktorá pracuje v podobnom duchu ako power banky pre smartfóny.

Jednotka využíva batériové články pochádzajúce z elektromobilov, ktoré boli vymenené za nové, keď ich kapacita klesla pod určitú úroveň. Ak sa po dôkladnej analýze ukážu byť tieto batérie stále vhodné, dostanú druhú šancu v nabíjacej stanici. S výkonom 360 kWh dokážu pritom batérie v stanici nabiť až 15 elektromobilov. Pokiaľ kapacita batérií klesne pod 20 percent, celá nabíjacia stanica za dá vymeniť za inú a pôvodná stanica sa odvezie na dobitie batérií. Pokiaľ je stanica nepevno pripojená k striedavému prúdu, batérie sa budú neustále dobíjať samé.

Mobilná nabíjacia stanica sa dá umiestniť napríklad na verejné či súkromné parkoviská alebo ako dočasné riešenie pri veľkých podujatiach.

K mobilnej nabíjacej stanici sa môžu súčasne pripojiť až štyri elektrické vozidlá, vrátane elektrických bicyklov. K dispozícii sú dva konektory pre striedavý prúd a dva konektory pre jednosmerný prúd. Vďaka podpore rýchleho nabíjanie 100 kW striedavým prúdom je možné elektromobil nabiť už za približne 17 minút. Spoločnosť Volkswagen tiež naznačila, že umiestnenie takýchto mobilných nabíjacích staníc by mohlo byť používateľom sprístupnené prostredníctvom mobilnej aplikácie.

K mobilnej nabíjacej stanici sa môžu súčasne pripojiť až štyri elektrické vozidlá, vrátane elektrických bicyklov.