Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny karavan Galileo posúva cestovanie a oddych do novej éry

Autonómny karavan Galileo posúva cestovanie a oddych do novej éry
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hymer predviedla koncept karavanu Galileo s autonómnym pohonom, ktorý ukazuje ako by mohlo vyzerať ubytovanie na kolesách v roku 2030. Karavan v štýlovom futuristickom dizajne je navrhnutý tak, aby splnil takmer každé želanie cestovateľa.

Koncepcia Galileo od spoločnosti Hymer jednoznačne ukazuje, ako konektivita a ďalšie rozvíjajúce sa technológie môžu zmeniť tvár karavanových vozidiel. Galileo však nie je jednoduchý karavan, ale je založený na modulárnej konštrukcii s podvozkom, na ktorý sa dá osadiť kempingový modul podľa vlastného výberu. Koncept predkladá myšlienku, že každý zákazník si prispôsobí pôdorysné rozloženie a vybavenie karavanu podľa svojich potrieb. Tím ľudských a robotických pracovníkov potom pripraví modul podľa tejto špecifikácie a uloží ho na podvozok s elektrickým pohonom. Hotový karavan následne sám vyrazí na cestu k svojmu novému majiteľovi.

Koncept autonómneho karavanu Hymer Galileo.

Karavan Galileo by sa dal buď zakúpiť alebo jednoducho prenajať na konkrétny výlet alebo určené časové obdobie. Odstránenie spaľovacieho motora a kabíny pre vodiča vzniká veľký a otvorený priestor, ktorý sa tiahne od predného skla smerom dozadu. Okrem štandardného vybavenia, ako je kuchynka s jedálenským kútom, poschodové postele a kúpeľňa, je kabína karavanu vybavená inteligentnými technológiami, vrátane transparentných informačných displejov na oknách a stanice pre monitorovanie zdravia.

Vďaka plne autonómnemu riadeniu môžu cestujúci začať oddychovať už na ceste v pohodlných otočných sedadlách, alebo si môžu zdriemnuť v posteli. Niektorí môžu pozerať televíziu alebo prehliadať internetové stránky, zatiaľ čo iní si užijú výhľad z veľkých panoramatických okien a zo zabudovaných displejov získajú nejaké miestne informácie.

Koncept autonómneho karavanu Hymer Galileo.

S dostatočne veľkou batériou, vysokokapacitnými solárnymi panelmi budúcej generácie na streche a kempingovými strediskami vybavenými nabíjacími stanicami pre elektromobily by mohol karavan Galileo fungovať výhradne prostredníctvom elektrickej energie bez potreby plynových fliaš alebo hlasných generátorov.

Koncept Galileo je iba výhľadová vízia a okrem videa a obrázkov sa zatiaľ nevyrobil fyzický koncept vozidla. No naznačuje akým smerom by sa mohol uberať vývoj v oblasti autonómnych karavanov, ktoré by sa dali označiť ako také futuristické hotelové izby na kolesách.

Koncept autonómneho karavanu Hymer Galileo.

Koncept autonómneho karavanu Hymer Galileo.