Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lamborghini vyslalo vzorky uhlíkových vlákien na vesmírnu stanicu ISS

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
13. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepochybne bude niečo na tvrdení, že uhlíkové vlákna sú materiál budúcnosti. Už dnes sa z kompozitov vytvárajú bicykle, motorky, ale aj karosérie vozidiel. Výskum v tomto smere funguje aj v známej automobilke Automobili Lamborghini.

Výskumníci sa však rozhodli, že vlastnosti svojich materiálov preveria v oveľa väčšej miere ako to robili doteraz. Vybrali tak päť vzoriek uhlíkových vlákien, ktoré využívajú niektoré z najinovatívnejších technológií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii a pomocou rakety ich vyslali do vesmíru.

„V Inštitúte metodológie výskumu v Houstone sme veľmi nadšení, že máme príležitosť spolupracovať s inými priemyselnými odvetviami na výskume, ktorý by sa inak nemohol uskutočniť nikde inde,“ hovorí pán Alessandro Grattoni, Inštitút metodológie výskumu Houston.

„Od začiatku našej spolupráce s Houstonským inštitútom v roku 2018 sme spoločne definovali, že najťažším priestorom, kde je možné skúmať správanie našich kompozitných materiálov je vesmír. Rozhodli sme sa poslať polymér zosilnený uhlíkovými vláknami na stanicu ISS. Práve tam je totiž možné vyhodnotiť, čo sa mu stane v tých najextrémnejších podmienkach. Ako ho ovplyvní napríklad UV žiarenie či teplota, v hodnotách, ktoré na zemi nemáme.“ hovorí pán Maurizio Reggiani, CTO, Automobili Lamborghini.

"Lamborghini má veľký záujem o testovanie svojho materiálu z uhlíkových vlákien na medzinárodnej vesmírnej stanici aj preto, že to môže vytvoriť základ pre novodobé technológie 3D tlače," hovorí pán Alessandro Grattoni, Inštitút metodológie výskumu Houston.

"Z toho istého dôvodu sa aj výskumníci rozhodli poslať materiál na stanicu ISS. Musia totiž skontrolovať, čo sa deje v súvislosti s biologickou kompatibilitou tohto materiálu v danom extrémnom stave," vysvetľuje pán Maurizio Reggiani, CTO, Automobili Lamborghini.

„Predpokladám, že výskum by mohol spoločnosti Lamborghini poskytnúť informácie aj o tom, ako sa dá využiť ich materiál i mimo automobilového priemyslu. My zasa dúfame, že získané informácie budeme schopní využiť pre náš výskum tu dole, na Zemi, pre biomedicínske aplikácie,“ dodáva pán Alessandro Grattoni, Inštitút metodológie výskumu Houston.

„Sme veľmi hrdí na to, že sme prvý výrobca automobilov, ktorý poslal materiál na ISS stanicu. Vďaka tomu garantujeme, že z hľadiska výkonu sme náš materiál testovali v tom najextrémnejšom prostredí, aké si len dokážete predstaviť,“ dopĺňa pán Maurizio Reggiani, Automobili Lamborghini.