Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept pneumatík pre budúce elektromobily vytláča ďalší dezén

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Goodyear predstavila ďalší zaujímavý koncept pneumatík, ktorý sa tentoraz zameral na elektromobilitu v budúcnosti. Pneumatiky s názvom reCharge sú navrhnuté tak, aby podľa potreby samé vytláčali ďalší dezén zo zmesi z vymeniteľnej kapsule, ktorá sa osadí do stredu konštrukcie pneumatiky.

Elektromobily by si mohli vyžadovať veľmi málo servisných zásahov. Nepotrebujú totiž meniť olej alebo rozvodové pásy a reťaze. Rekuperačný systém brzdenia tiež šetrí brzdové platne. No kvôli výmene pneumatík bude stále potrebné navštíviť servis. Alebo možno ani to nie, teda aspoň podľa predstáv spoločnosti Goodyear, ktorá navrhla koncept pneumatík reCharge pre elektromobily budúcnosti.

Koncept pneumatiky Goodyear reCharge.

Cieľom je vytvoriť koleso, ktoré z centrálneho zásobníka samé vytláča cez otvory v pneumatikách nový dezén. V strednom náboji kolesa sa nachádza otvor, do ktorého sa dajú zasunúť vymeniteľné kapsule z rôznou kombináciou dezénovej zmesi. Vďaka tomu si môže používateľ vybrať kapsulu so zmesou, ktorú práve potrebuje pre dosiahnutie požadovaných jazdných vlastností pneumatík.

Goodyear si to predstavuje tak, že dezén by bol biologicky odbúrateľný a rovnako by sa vyrábal z biologických materiálov, pričom by bol vystužený vláknami inšpirovanými vláknami pavúčich sietí. Individuálne zmesi v kapsulách by boli navrhované pre každý profil používania pomocou umelej inteligencie. Dezén by mal byť údajne veľmi odolný. V prezentovanom videu konceptu reCharge si môže používateľ dokonca zmeniť farbu pneumatík pomocou mobilnej aplikácie.

Koncept pneumatiky Goodyear reCharge.

Znie to ako sci-fi, však? Nie je totiž jasné, ako by sa zmes dostala z náboja von z pneumatiky, aby sa vytvoril nový dezén rovnomerným spôsobom bez toho, aby bol ovplyvnený deformáciou, ktorú by mohlo spôsobiť prenášanie váhy vozidla na kolesá. No povedzme si, žeby to fungovalo bezchybne.

Teoreticky by mohol používateľ v prípade jazdy mimo cestu stlačiť tlačidlo a zvýšiť dezén na pneumatikách reCharge, alebo by tento dezén stiahol, aby tak znížil valivý odpor pneumatík počas jazdy po diaľnici. V tomto štádiu je to zatiaľ čistá špekulácia, no tento zaujímavý koncept naznačuje, akým smerom by sa mohol uberať vývoj v oblasti elektromobility a autonómnych vozidiel.

Koncept pneumatiky Goodyear reCharge.