Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Seat vyvíja inovatívny systém, ktorý sleduje pozornosť vodičov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepochybne je jednou z častých príčin dopravných nehôd aj únava vodiča. Najmä dlhé trate bez prestávok spôsobia silné vyčerpanie a znižujú sústredenosť na premávku okolo vás. V budúcnosti by sme, najmä vďaka autonómnym vozidlám, mohli počet takýchto situácií znížiť. No kým prídu, určite pomôže aj systém, ktorý sleduje práve ostražitosť vodiča.

Izrael a najmä mesto Tel Aviv je centrom mnohých inovatívnych start-upov. V meste je aktuálne viac ako 6500 projektov, z ktorých najmenej 800 pracuje na zlepšeniach v automobilovom priemysle. V jednom z najväčších technologických centier na svete vznikol aj projekt spoločností Xplora a SEAT. Ide o dve zaujímavé inovácie.

Prvá využíva prvky umelej inteligencie a jej úlohou je sledovať sústredenosť vodiča na premávku. Podľa správy Európskej komisie je totiž 36 % nehôd zapríčinených určitou formou rozptýlenia vodiča a únavou počas troch sekúnd, ktoré vedú k nehode.

Inteligentné algoritmy preto pomocou kamier monitorujú, či sú oči šoféra otvorené, sledujú jeho zorný uhol ako aj polohu hlavy. Algoritmus každú sekundu analyzuje činnosť vodiča a varuje ho v prípade rozptyľovania sa alebo pri jeho ospalosti. Zisťuje tiež používanie mobilných telefónov ako aj to, či je zapnutý bezpečnostný pás.

SEAT sa pritom spojil so spoločnosťou Eyesight Technologies pri uvedení technológie na trh, s cieľom pracovať na prispôsobení tohto monitorovacieho systému vodiča vo svojich vozidlách. V budúcnosti by sa mal dať systém skombinovať aj s ďalšími, napríklad takými, ktoré dokážu zistiť pohyb chodcov. Softvér totiž dokáže analyzovať aj to, či ich vodič vidí, a ak nie, tak mu pošle varovanie.

Ďalší projekt súvisí s oknami na vozidlách a s intenzitou ich tienenia. Pri jazde nás totiž môže nežiaduco osvetliť slnko, prípadne niekedy potrebujeme viac súkromia. Vedci zo spoločnosti Gauzy tak vyvinuli novú technológiu aktívnych okien, ktorá používateľom dovolí stmaviť alebo zosvetliť sklo čelného okna alebo aj strešného okna, v intenzite podľa ich požiadaviek.

Základom inovácie sú rôzne typy filmov nanesených na oknách. Tie sú potiahnuté emulziami so špeciálne upravenými receptúrami, ktoré reagujú na elektrický impulz a do vnútra auta tak prinesú viac či menej svetla. Všetko to súvisí s nanotechnológiou, ktorá je založená na technológiách SPD a Liquid Crystal. Obe umožňujú sklu na oknách, posunúť sa k rôznym úrovniam nepriehľadnosti, aby sa zaručil používateľský komfort.

V Tel Avive, ktorý mnohí prezývajú aj Silicon Valley na Strednom východe, sa to teda inováciami naozaj hemží. Rozhodne si z nich viaceré automobilky dokážu vybrať najzaujímavejšie čerešničky na torte. A tak sa do ďalších rokov môžeme tešiť na to, čo všetko sa ešte do našich štvorkolesových miláčikov dostane.