Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Škáľovateľný bezdrôtový systém môže nabiť elektromobily v pohybe

Škáľovateľný bezdrôtový systém môže nabiť elektromobily v pohybe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dojazd elektromobilov sa postupne zvyšuje a klesá aj ich cena, no stále zostáva ich nevýhodou to, že musíte stráviť určitý čas ich nabíjaním na nabíjacej stanici. Môcť jazdiť po diaľnici a počas toho si nabíjať batérie by mohol byť oveľa lepší spôsob. Presne to by mohol priniesť nový vývoj zo Standfordskej univerzity.

Technológia bezdrôtového nabíjania batérií elektrického vozidla je už k dispozícii, hoci kompatibilné elektromobily budú stále musieť byť zaparkované nad nabíjacou doskou, ktorá je pripojená ku zdroju energie. Medzi zdrojom a prijímačom sa vytvára magnetické pole, ktoré rezonuje na rovnakej frekvencii, aby sa umožnil bezdrôtový prenos energie cez malú vzduchovú medzeru.

Inštalácia technológie bezdrôtového nabíjania na cesty, aby sa batérie elektrických vozidiel mohli nabíjať, keď sa elektromobil preháňa po diaľnici, je predmetov viacerých výskumov už niekoľko rokov. Jedným z problémov, ktorý je potrebné vyriešiť, je premenlivá vzdialenosť medzi zdrojom a prijímačom, ktorá nepriaznivo ovplyvňuje účinnosť takéhoto typu nabíjania.

Už pred tromi rokmi vytvorili vedeckí pracovníci zo Standfordskej univerzity systém, ktorý tento problém v podstate prekonal. Tím do technológie začlenil zosilňovač a rezistor spätnej väzby, takže sa prevádzková frekvencia mohla automaticky upravovať pri zmene vzdialenosti medzi nabíjačkou a pohybujúcim sa objektom. Táto verzia sa však považovala za nie príliš účinnú na to, aby bola praktická. Technológia si vyžadovala veľa energie, aby mohla fungovať a na pohybujúci objekt sa podarilo vedcom preniesť len približne 10 percent elektrickej energie.

V novej etape vývoja sa vedci rozhodli nahradiť pôvodný zosilňovať efektívnejšou jednotkou pre „prepínanie režimov“ a potom strávili dlhší čas ladením obvodu, kým prišli na konfiguráciu, ktorá zvládla účinnosť prenosu až 92 percent. Hoci prototyp technológie dokáže v súčasnosti prenášať len 10 wattov elektrickej energie na vzdialenosť dvoch až troch metrov, tím nevidí žiadne prekážky, ktoré by bránili úprave systému na bezdrôtové napájanie rýchlo sa pohybujúceho elektromobilu.

Uvádza sa, že bezdrôtový prenos energie zaberie iba zlomok času, ktorý potrebuje elektromobil, ktorý sa pohybuje rýchlosťou 70 km / h, na prekonanie 1,2 metra nabíjacej zóny. Rýchlosť, pri ktorej by bolo možné nabíjať batérie vozidla, je jediným obmedzením tejto aplikácie.

Prvé uplatnenie tejto technológie v reálnom svete však pravdepodobne nebude na diaľniciach. Vedci vidia uplatnenie zabudovania bezdrôtového nabíjania najskôr do plôch v skladoch, aby nabíjal roboty pre nepretržitú prevádzku. Mohol by sa nainštalovať aj na strechy pre nabíjanie dronov, ktoré by tak mohli po celý deň lietať nad mestami a plniť si svoje úlohy. No na to si ešte nejaký čas počkáme, keďže projekt zatiaľ zostáva v laboratóriu.