Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony sa tlačí na trh elektromobility s prototypom SUV

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony pred dvoma rokmi ohromila návštevníkov výstavy CES, keď ukázala koncept vlastného elektrického sedanu Vision-S. Teraz robí ďalší krok smerom k elektromobilite a predstavuje verziu SUV s názvom Vision-S 02, ktoré debutuje pred spustením novej značky Sony Mobility, ktorá bude ďalej skúmať možnosti vývoja sériového elektromobilu.

Koncept Vision-S nebol príjemným prekvapením len preto, že to bolo od spoločnosti Sony, ale aj preto, že to bol veľmi elegantný koncept elektromobilu. Sony potom do konca roka 2020, aj počas celého roka 2021 testovala plne vyvinutý prototyp na cestách v Európe.

S príchodom veľtrhu CES 2022 teraz Sony predvádza že sa viac ako predtým zaväzuje k mobilite a odhaľuje elektrické sedemmiestne SUV Vision-S 02 ako doplnok k pôvodnému konceptu Vision-S. Ešte dôležitejšie je, že spoločnosť Sony oznámila plány na založenie novej spoločnosti Sony Mobility na jar 2022 v snahe urýchliť vývoj svojich návrhov mobility. Nová firma tak preskúma možnosť vstupu na trh s elektromobilmi, takže vodiči by mohli v budúcnosti sedieť za volantom vozidla od Sony.

Koncept elektrického SUV Sony Vision-S 02.

Prototyp Vision-S 02 ukazuje, ako sa platforma prepojeného vozidla od Sony môže ľahko premietnuť do iného typu vozidla optimalizovaného pre rôzne druhy zákazníkov. Koncept sa opiera o rovnakú platformu EV / Cloud a hardvér ako pôvodný sedan Vision-S 01, ktorý zahŕňa celý rad 360-stupňových snímačov, vrátane LiDAR a vysokocitlivých obrazových CMOS snímačov s vysokým rozlíšením. Sony vykonáva overovacie testovanie tohto hardvéru v Európe smerom k uvedeniu pokročilých asistenčných systémov pre vodiča úrovne 2+ na verejných cestách.

Koncept elektrického SUV Sony Vision-S 02.

Koncept plne elektrického SUV Vision-S 02 má na dĺžku 489 centimetrov a pohon všetkých štyroch kolies. Vo vnútri je dostatok priestoru pre rýchlo sa rozrastajúcu rodinu alebo výbavu na dovolenku či outdoorové dobrodružstvo. Dva rady zadných sedadiel sa dajú pritom sklopiť do roviny, aby sa zväčšil priestor pre uloženie nákladu. Sony tiež spomína možnosť štvormiestneho vozidla pre tých, ktorí si cenia väčší priestor na nohy vzadu pred priestorom pre ďalších pasažierov.

Okrem toho je interiér Vision-S 02 výrazne zameraný na zábavu, čiže oblasť, v ktorej má spoločnosť Sony oveľa väčšie skúsenosti ako pri vývoji automobilov. Digitálna palubná doska a obrazovky namontované na operadle sedadla po celej šírke slúžia ako displeje pre službu digitálneho videa „Bravia Core for Vision-S“ a ponúkajú cestujúcim možnosť prehrať jeden film alebo video v aute alebo prehrať rôzny obsah na jednotlivých obrazovkách. Pasažieri môžu dokonca hrať videohry, sťahovať herný obsah z cloudu alebo alternatívne hrať cez vzdialené pripojenie k domácej konzole PlayStation.

Koncept elektrického SUV Sony Vision-S 02.

Pohlcujúci 3D zvuk prichádza cez reproduktory v sedadlách a hudbu je možné prehrávať prostredníctvom streamovania „360 Reality Audio“. Ovládanie rôznych vnútorných systémov a funkcií gestami a hlasom robí obsluhu príjemnejšou.

Konektivita 5G je rozhodujúca pre mnohé bezpečnostné a multimediálne funkcie platformy Vision-S a minulý mesiac spoločnosť Sony spustila svoj 5G systém prostredníctvom medzikontinentálneho testu. Pomocou video a riadiacich prenosov s nízkou latenciou bol riadiaci tím v Tokiu schopný prevádzkovať prototyp Vision-S 01 na nemeckej testovacej dráhe. Ako to dopadlo, si môžete pozrieť TU.

Sony predstavilo Vision-S 02 a svoje plány mobility na tlačovej konferencii na veľtrhu CES 2022.

Koncept elektrického SUV Sony Vision-S 02.