Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá emocionálna inteligencia nás môže zaskočiť

Umelá emocionálna inteligencia nás môže zaskočiť
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
8. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavte si, že píšete kamarátovi SMS, ktorá sa nesie v priateľskom duchu, no zrazu sa vás smartfón spýta: „Prečo si naňho nahnevaný?“ a vy máte na výber – alebo budete pokračovať v začatom priateľskom duchu, alebo predsa len napíšete dotyčnému to, čo vás trápi a na čo vás smartfón upozornil. O čo tu ide?

Nuž, nazýva sa to koncept umelej emocionálnej inteligencie AEI, ktorý tvorí prienik medzi psychológiou a technológiou. Nie je absolútnou novinkou, o niečom podobnom sme už písali v súvislosti s Google Glass. No kým v prípade Glass by malo ísť o pomôcku pre obchodníkov, v tomto projekte ide o funkcionalitu pre naše osobné potreby. Smartfón by mal využívať prednú webkameru na snímanie našich výrazov tváre a tak odhadnúť naše pocity. Naše grimasy – a to aj tie najnepatrnejšie sa totiž prekladajú do reči emócií. Jemné žmurknutie či stisnutie perí, prípadne ich prepojenie vedia čo to povedať o hneve či klamstve.

V kombinácii s hlasovou asistenčnou službou by táto funkcia detekcie pocitov mohla slúžiť nám samým na menšiu psychohygienu, teda si pomocou otázky od Siri či Cortany prečistiť myseľ od prehnaných emócií. Okrem toho by sa však v rôznych zdravotníckych zariadeniach dalo týmto spôsobom zisťovať, ako sú na tom pacienti po psychickej stránke, prípadne by sa mohlo dať dokonca i predchádzať teroristickým útokom. Neprekvapte sa tak potom, keď raz prídete neskoro v noci domov a partner vás požiada o vysvetlenie do kamery smartfónu. Ten veľmi jednoducho uhádne, či ste (ne)boli na pracovnej večeri...

Zdroj: Good Men Project