Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Air umbrella: Pred dažďom vás ochráni prúd vzduchu

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
16. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z najstarších pomôcok, ktoré denne využívajú milióny ľudí na celom svete je určite dáždnik – zaujímavosťou však je, že od svojho vzniku zatiaľ neprešiel zásadnou zmenou. Áno, určite sa prepracoval systém pri skladacích dáždnikoch, časom pribudli i rôzne vystreľovacie dáždniky – no v podstate je to ten istý dáždnik.

Aby som však nezavádzala, v priebehu rokov sa skutočne objavilo niekoľko tipov, ako konvenčné dáždniky trochu inovovať, no žiaden z nich sa masovo nerozšíril. Jeden však predsa len ostal a pokúšajú sa ho uviesť do praxe viacerí vývojári. Ide o "vzdušný dáždnik", kedy vás pred dažďom nechráni textília, ale prúd vzduchu. Práve ten produkuje rúčka, ktorú držíte rovnako ako reálny dáždnik.

Konkrétne táto verzia s názvom Air umbrella pochádza od tímu čínskych dizajnérov a momentálne zháňajú podporu na Kickstarteri. A ako to celé funguje? Motorček dáždnika poháňa lítiová batéria. Vďaka tomu má pohon ventilátor, ktorý sa stará o prúd vzduchu zabraňujúci dažďu dopadať na vašu hlavu. V súčasnosti by to malo byť dostačujúce pre dvoch ľudí idúcimi pod dáždnikom – teda, pri držiaku tvoriacim dáždnik. Svetlo sveta uzrú tri rôzne modely s rôznym rozptylom i výdržou batérie.

Zaujímavosťou je, že už v tejto chvíli vývojári dosiahli niekoľkonásobne vyššiu podporu, ako pôvodne žiadali. Ľudia zrejme chcú nahradiť dáždnik skutočne niečím viac "high-tech"...