Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Syntetický melanín ako prísada pre menej škodlivé farbenie vlasov

Syntetický melanín ako prísada pre menej škodlivé farbenie vlasov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Farby na vlasy zvyčajne obsahujú prísady, ktoré môžu vyvolávať alergické reakcie alebo môžu vlasy aj poškodiť. Vedci preto použili menej toxickú látku, syntetický melanín, vďaka ktorej by mohli byť farby na vlasy menej škodlivé a viac šetrnejšie k vlasom.

Vo výrobkoch na farbenie vlasov sa často používajú prísady, ako je peroxid vodíka, amoniak a malé molekuly farbív. Tie sa používajú na preniknutie vonkajšej kutikuly vlasov, takže sa farbivo môže uložiť vo vnútri. No tieto farbivá môžu vlasy v priebehu času poškodiť alebo vyvolať alergické reakcie.

Zmeniť by to však mohol melanín. Je to prírodne sa vyskytujúci pigment, ktorý dodáva našim vlasom farbu. Keď starneme, mizne z vlasov a spôsobí, že sa javia ako sivé. Pred nejakým časom sa vedci pokúšali použiť syntetický melanín ako alternatívu k tradičným farbivám. Aby sa však vlasy účinne zafarbili, boli potrebné vysoké koncentrácie toxických ťažkých kovov a oxidačných činidiel.

Tím vedcov z univerzity Northwestern teraz vyvinul spôsob, ktorý toxické ťažké kovy a oxidanty nahradí miernym teplom a malým množstvom hydroxidu amónneho. Prírodne vyzerajúce tmavé odtiene sa vyrábajú zvýšením ich koncentrácie, zatiaľ čo červené a zlaté sa dajú dosiahnuť pridaním trochu peroxidu vodíka.

Celkové farbenie vlasov s novým procesom je považované za „podobné alebo miernejšie ako“ pri použití konvenčných farieb na vlasy. Navyše, keďže sa syntetický melanín ukladá na vonkajšej strane každého vlasu a nezaťažuje tak jeho kutikulu, by mal byť proces menej škodlivý pre samotné vlasy. Počas laboratórnych testov na vzorkách takto nafarbených vlasov pritom vydržalo farbivo najmenej 18 umývaní.

Vzorky vlasov nafarbené farbou na vlasy so syntetickým melanínom.