Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia prvýkrát kopilotovala vojenské prúdové lietadlo

Umelá inteligencia prvýkrát kopilotovala vojenské prúdové lietadlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prúdové lietadlo amerického letectva sa stalo prvým vojenským lietadlom, v ktorom bol ako druhý pilot použitý algoritmus umelej inteligencie. Prieskumné lietadlo U-2 Dragon Lady sa do výšky vznieslo z leteckej základne Beale v Kalifornii pomocou algoritmu umelej inteligencie ARTUµ, ktorá hlavnému pilotovi poskytovala pomoc počas testovacieho letu.

Výsledkom troch rokov vývoja bola umelá inteligencia nazvaná ako ARTUµ, ktorá bola navrhnutá a vycvičená Federálnym laboratóriom U-2 vzdušného bojového velenia amerického letectva na vykonávanie konkrétnych úloh počas letu, ktoré by zvyčajne mal tendenciu vykonávať pilot. Pre testovací let spracovala umelá inteligencia údaje zo senzorov a taktickej navigácie, aby pomohla odvrátiť simulovaný protilietadlový raketový útok z iného dynamického počítačového algoritmu počas prieskumnej misie.

Prieskumné prúdové lietadlo U-2 Dragon Lady malo počas testovacieho letu ako druhého pilota umelú inteligenciu s názvom ARTUµ.

Len čo sa prieskumné lietadlo U-2 Dragon Lady dostalo do vzduchu, prevzala umelá inteligencia ARTUµ riadenie snímača, pričom využívala poznatky, ktoré algoritmus strojového učenia získal z pol milióna počítačových simulácií. Pilot a ARTUµ pracovali ako tím, pričom umelá inteligencia hľadala odpaľovacie zariadenia nepriateľských rakiet a pilot hľadal nepriateľské lietadlá. Pilot aj umelý druhý pilot pritom používali rovnaký radarový systém.

Účelom testovacieho letu bolo preukázať, že umelá inteligencia ARTUµ je funkčná a môže spolupracovať s ľudským pilotom pri vykonávaní úloh, vďaka ktorým sa pilot bude môcť sústrediť na dôležitejšie činnosti. Konečným cieľom projektu je vylepšiť technológiu na základe údajov z vykonaného testovacieho letu a umožniť jej prenos aj do iných systémov.

Prieskumné prúdové lietadlo U-2 Dragon Lady malo počas testovacieho letu ako druhého pilota umelú inteligenciu s názvom ARTUµ.