Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacná výživa pre tehotné ženy zvyšuje pôrodnú hmotnosť ich detí

Lacná výživa pre tehotné ženy zvyšuje pôrodnú hmotnosť ich detí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nízka pôrodná hmotnosť je jednou z hlavných príčin detskej úmrtnosti a najčastejšie sa rodia malé deti práve v chudobných oblastiach sveta, kde tehotné ženy nemusia mať prístup k dostatku výživy. Nedávna štúdia však naznačuje, že riešením problému by mohol byť nový lacný doplnok stravy.

Výživový doplnok pre tehotné ženy "Women First" bol vyvinutý na Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development v Marylande. Doplnok stravy obsahujúci proteíny a mastné kyseliny je vyrobený hlavne zo sušeného odstredeného mlieka, spolu s extraktmi zo sóje a arašidov. Tieto zložky sa zmiešajú do konzistencie podobnej arašidovému maslu, do ktorej sa ešte pridávajú základné vitamíny a minerály. Každá dávka tehotenskej výživy váži menej ako 28 g.

Pokusu sa zúčastnilo 7 387 žien žijúcich vo vidieckych oblastiach Konžskej demokratickej republiky, Guatemaly, Indie a Pakistanu.

Doplnok bol testovaný už aj priamo v teréne v rámci nedávnej štúdie. Pokusu sa zúčastnilo 7 387 žien žijúcich vo vidieckych oblastiach Konžskej demokratickej republiky, Guatemaly, Indie a Pakistanu. Každá z týchto žien bola náhodne zaradená do jednej z troch rôznych skupín. Jedna skupina konzumovala denné dávky nového výživového doplnku tri mesiace pred počatím, ďalšia skupina začala dostávať dávky v prvom trimestri tehotenstva a tretia skupina žien nedostala doplnok vôbec.

Po narodení ich detí sa zistilo, že ženy z prvých dvoch skupín mali, v porovnaní s poslednou kontrolnou skupinou, až o 31 percent nižšiu pravdepodobnosť, že narodené deti boli kratšie ako je normálna veľkosť novorodenca. U týchto skupín žien sa tiež o 22 percent znížila pravdepodobnosť, že budú mať dojčatá, ktoré sú vo všeobecnosti menšie s ohľadom na ich tehotenský vývoj.

Každá dávka tehotenskej výživy váži menej ako 28 g.