Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Radarový senzor v aute deteguje zabudnuté deti a zvieratá

Radarový senzor v aute deteguje zabudnuté deti a zvieratá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niekedy sa bohužiaľ stáva, že vodiči zabudnú, že majú v aute dojča alebo domáceho maznáčika a ponechajú ich v zaparkovanom vozidle, kde sa môžu prehriať alebo zamrznúť. Zabrániť tejto nešťastnej udalosti by však mohol novo vyvinutý radarový senzor.

Senzor bol vyvinutý vedcami z kanadskej univerzity vo Waterloo. Má tvar disku s priemerom iba 3 centimetre a je navrhnutý tak, aby sa dal namontovať na strop alebo spätné zrkadlo vozidla. Senzor je poháňaný batériou vozidla, no inak funguje bezdrôtovo. Vždy, keď vodič opustí vozidlo, senzor automaticky vyšle radarové signály, ktoré obsiahnu celý priestor kabíny. Ak sú tieto signály následne odrazené späť do senzora živým dieťaťom alebo zvieraťom, algoritmus umelej inteligencie, bežiaci na mikroprocesore v zariadení, automaticky identifikuje jemné pohyby tela, ktoré sú spojené s dýchaním.

Vedci vyvinuli radarový senzor, ktorý je schopný identifikovať zabudnuté dieťa alebo zviera v aute.

V takom prípade následne senzor vydá poplach, ktorý upozorní vodiča a zabráni uzamknutiu dvier vozidla. Systém je pritom údajne schopný detegovať živé bytosti v autách so stopercentnou presnosťou. Navyše je senzor schopný určiť, koľko takýchto bytostí je prítomných. To by sa mohlo dať využiť napríklad pre kvalifikáciu vozidla do vyhradených jazdných pruhov alebo na stanovenie sadzieb za spoplatnené cesty a služby zdieľaných jázd.

Po ďalšom vývoji môže byť táto technológia tiež schopná monitorovať vitálne signály vodičov a zisťovať, kedy sú intoxikovaní alebo príliš unavení na riadenie vozidla. Výskum bol čiastočne financovaný hlavným výrobcom automobilových súčiastok, ktorý plánuje budúci rok uviesť na trh „cenovo dostupnú“ verziu tohto senzora.