Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia sleduje pohľad a zisťuje autizmus u batoliat

Mobilná aplikácia sleduje pohľad a zisťuje autizmus u batoliat
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je určite najlepšie začať s riešením autizmu čo najskôr, u malých detí je často ťažké túto poruchu odhaliť. Pomôcť by mohla aj nová mobilná aplikácie pre operačný systém iOS, ktorá sleduje oči dieťaťa počas sledovania videa.

Táto mobilná aplikácia, ktorá bola vyvinutá vedcami z Dukeovej univerzity v Severnej Karolíne, využíva predný fotoaparát bežného iPhonu alebo iPadu. Počas procesu, ktorý trvá menej ako 10 minút, sa mladému divákovi predstavia krátke videoklipy, ktoré zobrazujú ľudí, ako sa hrajú s rôznymi hračkami. Osoba je vždy zobrazená na jednej strane obrazovky, zatiaľ čo hračka sa nachádza na druhej strane. Sledovaním smeru pohľadu dieťaťa je teda možné zistiť, či zameriava viac pozornosti na ľudí vo videách alebo na hračky.

Toto je dôležitý faktor, pretože predchádzajúci výskum určil, že deti alebo batoľatá, ktoré sú vystavené riziku poruchy autistického spektra, majú tendenciu venovať väčšiu pozornosť veciam a menej pozornosti ľuďom. A hoci existujú ďalšie diagnostické systémy, ktoré podobne využívajú technológiu sledovania očí, je to údajne prvý, ktorý používa ľahko dostupné spotrebné elektronické zariadenia.

Mobilná aplikácia už bola testovaná na skupine 993 batoliat s priemerným vekom 21 mesiacov. Testy priniesli sľubné výsledky, takže vedci plánujú pokračovať a chcú uskutočniť validačné štúdie. Tím dúfa, že táto technológia nakoniec poskytne lepší prístup k skríningu autizmu, čo je nevyhnutný prvý krok k intervencii. Dlhodobým cieľom je mať dobre overenú a ľahko použiteľnú aplikáciu, ktorá sa bude dať používať na bežnej klinike alebo v domácom prostredí.

Mobilná aplikácia pre detekciu autizmu bola testovaná na 993 batolatách s priemerným vekom 21 mesiacov, čo je vek, v ktorom sa často identifikuje porucha autistického spektra.