Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najbelšia farba je dostatočne tenká na natieranie lietadiel a áut

Najbelšia farba je dostatočne tenká na natieranie lietadiel a áut
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok inžinieri z Purdujskej univerzity využili svoje odborné znalosti v oblasti materiálovej vedy na výrobu najbelšej farby na svete, ktorá má schopnosť odrážať približne 98 % dopadajúceho slnečného svetla, a preto má veľký potenciál, pokiaľ ide o energetickú účinnosť budov. Tím teraz trochu vylepšil receptúru a vytvoril verziu, ktorá je tenšia a ľahšia, čo je podľa nich ideálne na použitie v autách, vlakoch a lietadlách.

Pôvodná verzia ultrabielej farby vďačila za svoju vynikajúcu schopnosť odrážať slnečné svetlo pridaniu síranu bárnatého, chemickej zlúčeniny používanej vo fotografickom papieri a kozmetike. Tá bola do zmesi pridaná vo forme častíc rôznych veľkostí s rôznou schopnosťou rozptyľovať svetlo, čo umožnilo farbe odrážať väčšiu časť spektra prichádzajúceho slnečného svetla.

S odrazivosťou až 98,1 % materiál výrazne prekonal odrazivosť komerčne dostupných farieb odrážajúcich teplo, ktoré sa vyznačujú 80 až 90 % odrazivosťou. Pri testoch na vonkajších povrchoch tím zistil, že farba by mohla výrazne znížiť ich teplotu v porovnaní s okolitým prostredím a potenciálne by mohla mať chladiace účinky, ktoré sú porovnateľné s bežnými klimatizáciami. Farba však mala aj svoje nedostatky.

„Na dosiahnutie takejto úrovne radiačného chladenia pod teplotou okolia sme museli naniesť vrstvu farby hrubú najmenej 400 mikrónov,“ povedal Xiulin Ruan, ktorý farbu vyvinul. „To je v poriadku, ak natierate robustnú stacionárnu konštrukciu, napríklad strechu budovy. Ale pri aplikáciách, ktoré majú presné požiadavky na veľkosť a hmotnosť, musí byť farba tenšia a ľahšia“.

Tím preto vymyslel nový recept. Nový materiál obsahuje nitrid bóru vo forme hexagonálnych nanodrôtov a ponúka solárnu odrazivosť 97,9 %, teda o niečo menej ako pôvodný materiál, ale robí to vo vrstvách hrubých len 150 mikrónov. Táto nová farba je nielen tenšia, ale má aj nižšiu hustotu, a preto váži približne o 80 % menej.

Nová verzia najbelšej farby na svete vpravo v porovnaní s predchádzajúcou silnejšou verziou vľavo.

„Táto nízka hmotnosť otvára dvere k najrôznejším aplikáciám," povedal George Chiu, profesor strojárstva na Purdujskej univerzite. „Teraz má táto farba potenciál chladiť exteriéry lietadiel, áut alebo vlakov. Lietadlo sediace na asfalte počas horúceho letného dňa nebude musieť tak intenzívne spúšťať klimatizáciu, aby ochladilo vnútro, čím sa ušetrí veľké množstvo energie. Aj vesmírne lode musia byť čo najľahšie a táto farba môže byť ich súčasťou“.

Vedci tvrdia, že v súčasnosti rokujú o komercializácii svojej farby a po podaní patentov na túto technológiu, pričom sú nadšení jej možnosťami.

„Použitie tejto farby pomôže ochladiť povrchy a výrazne zníži potrebu klimatizácie,“ povedal Ruan. „Tým sa nielen ušetria peniaze, ale zníži sa aj spotreba energie, čo následne zníži emisie skleníkových plynov. A na rozdiel od iných spôsobov chladenia táto farba vyžaruje všetko teplo do hlbokého vesmíru, čím sa priamo ochladzuje aj naša planéta. Je celkom úžasné, že to všetko dokáže farba“.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Cell Reports Physical Science.