Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NuNav: Inovatívny navigačný systém

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite tie situácie sami dobre poznáte, keď sa máte s autom dostať niekde načas, tak ako na potvoru skončíte v kolóne, ktorá sa navyše pohybuje slimačím tempom. Tento problém by však mohol odstrániť nový navigačný systém od nemeckých vývojárov, ktorý funguje na trošku inom princípe ako ostatné navigácie.

Inovatívny navigačný systém si prešiel dlhým vývojom a viacerými verziami, pričom jeho aktuálna nesie označenie NuNav a vo svojej podstate funguje na opačnom princípe ako bežné navigačné systémy. NuNav sa totiž vhodnou navigáciou snaží aktívne zabrániť vytváraniu dopravnej zápchy, na čo bežné navigácie v takej miere nemyslia.

„Pri prekážke na ceste ponúknu bežné navigácie rovnakú trasu pre každé vozidlo, čo môže vytvoriť kolónu inde. Náš systém preto vypočíta individuálnu trasu a každému účastníkovi premávky zvlášť pridelí najlepšiu možnú trasu,“ predstavuje systém pán Christian Brüggemann, Graphmasters.

Navigácia NuNav rozdelí trasu jednotlivých vozidiel, vybavených týmto systémom, po rôznych uliciach, tak aby nedochádzalo k vytváraniu kolón, no poradí si aj s už jestvujúcou kolónou.

„Náš systém môže byť až o 30 percent rýchlejší a ušetrí tak používateľovi čas, spotrebu paliva a nevystaví ho prípadnému stresu.“

Systém vyžaduje pripojenie na internet a môže byť buď vo forme samostatnej aplikácie pre mobilné zariadenia alebo sa môže zabudovať priamo ako doplnok do už existujúceho navigačného systému vo vozidle.

„Naším cieľom je dostať túto službu do existujúcich navigačných systémov, aby sa dosiahlo jej masívne rozšírenie.“

Aj keď teda systém potrebuje internet, objem prenášaných dát pri zabudovaní do jestvujúcej navigácie, vie byť naozaj veľmi malý. Pri testoch sa ukázalo, že za jeden rok sa spotrebuje približne len 15 MB dát. Ako je to možné?

„V základe sú mapy už priamo v zariadení, čiže nie je potrebný ich prenos. Ide len o trasy. Takže jedinú vec, ktorú posielate, je pozícia kde sa nachádzate a pozícia kam chcete ísť. Z týchto dvoch pozícií dostanete naspäť vypočítanú trasu. Tá sa dá komprimovať na naozaj extrémne malú veľkosť.“

Systém NuNav si pravidelne, každých 15 sekúnd, aktualizuje polohu vozidla a prípadne upraví trasu tak, aby bol používateľ vždy na najlepšej možnej ceste. Napriek individuálnemu prístupu vie tento systém pokryť obrovské množstvo vozidiel v premávke.

„Náš systém sa podľa potreby škáluje. Jedným bežným počítačom dokážeme obsluhovať až 10 000 áut a už teraz máme stovky takých počítačov zapojených v CLOUDovom systéme. No a v prípade potreby vieme zapojiť aj ďalšie. V podstate, tento systém môže slúžiť pre každé auto na Zemi.“

Niektorí vodiči sú možno opatrnejší, najmä z pohľadu bezpečnosti údajov, ktoré sa pri pripojení na internet prenášajú. Preto je úroveň ochrany údajov, zvlášť pri takom množstve vozidiel na prvom mieste.

„Získate náhodné číslo, podľa ktorého identifikujeme auto počas jazdy po plánovanej trase. Nezískavame žiadne osobné údaje, ani iné dáta. Uchovávame vašu anonymnú cestu a ako náhle sa dostanete na miesto určenia, všetky vaše údaje sa vymažú.“

Už teraz sa dá nová navigácia vyskúšať vo forme aplikácie, ktorá je vo fáze beta testovania. No vyzerá to tak, že navigačný systém NuNav by mohol mať veľmi dobrú budúcnosť. A tak bude zaujímavé sledovať, čo sa v tejto súvislosti, medzi veľkými hráčmi na trhu navigácií udeje.