Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšie lietadlo na svete sa už dvakrát úspešne rozbehlo po dráhe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Gigantické lietadlo Stratolaunch s dvomi trupmi a s rozstupom krídiel až 117 metrov je o krôčik bližšie k dosiahnutiu neba. Nedávno sa totiž uskutočnil už druhý test na letiskovej dráhe v Mojave v Kalifornii, kedy lietadlo pri rolovaní dosiahlo rýchlosť 74 km / h.

Spoločnosť Stratolaunch Systems je od roku 2011 jednou z niekoľkých spoločností, ktoré sa zaoberajú vývojom lietadla pre štartovanie zo vzduchu na obežnú dráhu. Po rokoch vývoja sa toto masívne lietadlo prvýkrát dostalo von z hangára a minulý rok bolo predstavené verejnosti. Odvtedy sa vývoj rýchlo presunul do série úspešných testovaní, pričom prvý let je naplánovaný na koniec roka 2019 alebo začiatok roka 2020.

Najväčšie lietadlo na svete Stratolaunch počas testu rolovania dosiahlo rýchlosť 74 km / h.

Prvý úspešný test rolovania po letiskovej dráhe sa uskutočnil v decembri minulého roka, keď lietadlo prešlo vlastnými silami po dráhe rýchlosťou 45 km / h. Inžinieri počas toho monitorovali systémy, ako je riadenie, brzdenie, protišmyková ochrana a telemetria. Pred nedávnom sa tím odhodlal navýšiť rolovaciu rýchlosť až na 74 km / h, čo prezentoval novým videom, na ktorom sa obrie lietadlo pohybuje s pomocou pohonu zo šiestich prúdových motorov Pratt & Whitney.

Najväčšie lietadlo na svete Stratolaunch počas testu rolovania dosiahlo rýchlosť 74 km / h.

Momentálne nie je známy žiadny konkrétny dátum pre ďalšiu fázu testovania, no ak sa vývojárom nakoniec podarí túto „beštiu“ dostať do vzduchu, bude to najväčšie lietadlo na svete vo vzduchu. Lietadlo Stratolaunch má rozpätie krídiel 117 metrov a váži neuveriteľných 226 000 kilogramov. Je navrhnuté tak, aby zvládalo prevážať náklad s úžitkovým zaťažením do hmotnosti až 249 476 kilogramu.

Najväčšie lietadlo na svete Stratolaunch počas testu rolovania dosiahlo rýchlosť 74 km / h.