Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nákupný vozík s automatickými brzdami zabráni nárazu do regálov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nákupy s deťmi môžu byť stresujúce, najmä ak sa nadšene a bez rozmyslu preháňajú s nákupným vozíkom medzi vystaveným tovarom. Často sa tak môže stať, že dieťa niekde s vozíkom narazí. S týmto nebezpečenstvom si však poradí nákupný vozík od Fordu, ktorý je vybavený systémom automatických bŕzd.

Vývojári zo spoločnosti Ford vybavili svoj nákupný vozík snímačmi podobnými v systéme Ford Pre-Collision Assist, ktorý využíva prednú kameru a radar pre snímanie cesty pred vozidlom. Ak vodič nereaguje na varovania pred hroziacimi kolíziami s chodcami alebo s inými vozidlami, systém následne automaticky aktivuje brzdy a zabrzdí.

V prípade nákupného vozíka sa brzda aplikuje, ak by mohol vozík naraziť do vecí, ako sú regály s tovarom alebo vystavený tovar v uličkách či nebodaj do okolitých zákazníkov. Systém by tiež mohol zabrániť kolízii nestráženého vozíka s vozidlom na parkovisku pred supermarketom napríklad počas vykladania nakúpeného tovaru do kufra auta.

Nákupný vozík Ford Self-Braking Trolley

Technológia Pre-Collision Assist je navrhnutá tak, aby pomáhala sa vyhnúť nehodám alebo aspoň zmiernila následky prípadných kolízií. Vývojári zo spoločnosti Ford chceli ukázať, že podobná myšlienka sa dá uplatniť aj inde ako v automobilovom priemysle a nákupný vozík je jedným z praktických príkladov použitia tejto technológie. Je to projekt, ktorý môže vodičom zdôrazniť dôležitosť takýchto bezpečnostných technológií.

Nákupný vozík Ford Self-Braking Trolley

Nákupný vozík Ford Self-Braking Trolley patrí do série konceptov Ford Intervetntion, ktoré sú zamerané pre demonštráciu uplatnenia automobilových technológií pri riešení každodenných problémov, ktorým čelíme všetci. Medzi ďalšie príklady patrí napríklad posteľ, ktorá udrží spiaceho partnera na jeho strane či búda pre psov s technológiou potláčania okolitého hluku.

Nákupný vozík Ford Self-Braking Trolley