Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volocopter usilovne pracuje na elektrických lietajúcich taxíkoch

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí z nás sa už nepochybne aspoň raz v živote stretli s nejakým tým dronom. Zväčša asi s hobby vznášadlom s kamerou. No dnes sa drony využívajú aj na profesionálne účely. Pomocou termokamier hľadajú ľudí v lese, strážia hranice, prenášajú drobné predmety alebo pomáhajú poľnohospodárom monitorovať rastlinnú výrobu. No do budúcnosti sa dokonca uvažuje aj nad vznášadlami, ktoré budú mať tvar dnešných dronov, budú o niečo väčšie a namiesto drobných predmetov budú prevážať ľudí. Jeden takýto je už realitou.

Najmä hustá premávka v mestách, vzhľadom na stále pribúdajúce vozidlá, prinútila vývojárov hľadať alternatívne možnosti prepravy. Čas strávený cestovaním z bodu A do bodu B, len v rámci jedného mesta, totiž výrazne vzrástol. Riešením na zápchy sú aj isté formy mikrodopravy ako sú bicykle, kolobežky alebo skútre, no ak sa niekde potrebujete dostať naozaj rýchlo, riešenie treba hľadať inde. Najlepšie vo vzduchu, ako si povedali aj vývojári prvého lietajúceho taxíka.

„Lietajúci stroj VoloCity práve prechádza certifikáciou a je už vozidlom tretej generácie, ktoré vyvíjame. Ide výlučne o mestskú leteckú dopravu. Jeho misia je teda čisto vnútromestská. Nejde nám o to ako vás dostať napríklad z Londýna do Birminghamu. Chceme vás prepraviť len v rámci Londýna z bodu A do bodu B, a presne na to čaká celý trh,“ hovorí pán Fabien Nestmann, Volocopter.

Elektrický vzdušný taxík sa vyvíja už 8 rokov. Všetko to začalo testami letov bez ľudí, no dnes je už projekt oveľa ďalej.

„Stroj už od začiatku naozaj dobre lietal a dokázali sme ho zvládnuť a jednoducho s ním lietať, stavili sme na neho a venovali mu čas pre vývoj. Prešiel už niekoľkými zlepšeniami a po druhej tu teda máme už tretiu generáciu.“

Nový stroj by mohol mať v prvej fáze pilota a jedného cestujúceho, no a neskôr by možno profesionálneho pilota nahradil zabudovaný autopilot s umelou inteligenciou. Už prvotný stroj si však bude ešte vyžadovať viaceré bezpečnostné testy, ktoré musia regulačné autority naplno potvrdiť.

„Nebudú robiť žiadne kompromisy v oblasti bezpečnosti cestujúcich a s tým aj my plne súhlasíme. Ide o schvaľovací proces, ktorý musíte absolvovať a bude to trvať nejaký čas. No s najväčšou pravdepodobnosťou budeme mať vozidlo certifikované do konca roku 2022 alebo začiatkom 2023,“ vysvetľuje pán Fabien Nestmann, Volocopter.

Volocopter, či VoloCity majú teda v budúcej mestskej mobilite zelenú. Nová, rýchla preprava tak bude rozhodne inovatívnym riešením pre čoraz častejšie dopravné zápchy.