Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Upravený prototyp elektrickej trojkolky AKO Trike má dojazd až 300 km

Upravený prototyp elektrickej trojkolky AKO Trike má dojazd až 300 km
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Litovskí vývojári zo startup firmy AKO Trike odhalili svoj druhý prototyp elektrickej trojkolky spolu s návrhmi toho, ako by mal vyzerať hotový model. Dvojmiestna reverzná trojkolka sa pomocou dvojice predných kolies dokáže dobre nakláňať do zákrut a na jedno nabitie by mohla mať dojazd až 300 kilometrov.

Tím z AKO Trike pracuje na projekte už päť rokov a postavil prototyp s rámovou konštrukciou, ktorý koncom minulého roka zobral na skúšobnú jazdu. Teraz pracuje na druhom prototype, ktorý by mal otestovať motory.

Vo výsledku sa očakáva, že elektrická reverzná trojkolka zoberie na jazdu vodiča a jedného spolujazdca vo futuristicky vyzerajúcej kabíne, ktorá ich ochráni pre prírodnými živlami a zároveň im ponúkne výhľad do všetkých strán. Cestujúci bude sedieť za vodičom a budú budú chránení prednými a bočnými airbagmi, ako aj štvorbodovými bezpečnostnými pásmi. Miesto si našiel aj priestor pre uloženie batožiny či iného nákladu. Patentovaný výklopný mechanizmus predných kolies pre lepšie vyberanie zákrut pritom umožní naklonenie elektrickej trojkolky až do 30 stupňov.

Grafický návrh finálnej verzie elektrickej trojkolky AKO Trike.

Integrovaná 26 kWh batérie by mala na jedno nabitie umožniť dojazd do vzdialenosti viac ako 300 kilometrov a podporuje aj rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom. Motor s výkonom 140 kW pritom podľa vývojárov dosiahol maximálnu rýchlosť až 240 km / h, no pravdepodobne bude maximálna rýchlosť vo finálnej verzii obmedzená. Maximálny krútiaci moment motora by sa mal pohybovať okolo 600 až 700 Nm. Cieľová hmotnosť e-trojkolky by mala byť nižšia ako 450 kilogramov.

Grafický návrh finálnej verzie elektrickej trojkolky AKO Trike.

Trojkolka AKO Trike bude patriť do kategórie vozidiel L5e, čo znamená, že bude potrebný vodičský preukaz. A to sú všetky detaily, ktoré sú doteraz známe. Druhý prototyp pritom bude slúžiť ako hlavný propagačný nástroj pre crowdfundingovú kampaň, ktorý by sa mala začať v septembri alebo v októbri tohto roku.

Grafický návrh finálnej verzie elektrickej trojkolky AKO Trike.