Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V USA testujú prvú verejnú flotilu „autonómnych“ e-kolobežiek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S postupným uvoľňovaním opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa začínajú do ulíc vracať ľudia a mnohí tak hľadajú alternatívne spôsoby verejnej dopravy. V rámci takzvanej mikromobility by mohli ľudia v americkom meste Peachtree Corners čoskoro využiť jazdu na elektrických skútroch, ktoré sa samé dovezú priamo k používateľovi.

Inovatívne centrum Curiosity Lab v Peachtree Corners v štáte Georgia sprístupnilo svoju cestu pre testovanie autonómnych vozidiel novému projektu mikromobility. Vďaka partnerstvu so spoločnosťami Go X Apollo a Tortoise sa tak čoskoro bude môcť dostať k verejnosti jedna z prvých flotíl diaľkovo ovládaných elektrických kolobežiek na svete. V rámci pilotného testovania bude počas šiestich mesiacov nasadených až 100 týchto e-kolobežiek.

V priestoroch inovatívneho centra Curiosity Lab prebieha testovanie flotily elektrických kolobežiek Go X Apollo s diaľkovým ovládaním pomocou telesystému od spoločnosti Tortoise.

Celé to funguje tak, že si používateľ pomocou mobilnej aplikácie najprv zarezervuje jazdu na elektrickej kolobežke od spoločnosti Go X Apollo. Teleoperátori zo spoločnosti Tortoise potom na diaľku odvezú e-kolobežku na miesto vyzdvihnutia, kde čaká zákazník. Po ukončení jeho cesty sa e-koloežka vráti na základňu.

Do pilotného testovania bolo nasadených 100 e-kolobežiek Go X Apollo.

Tento systém prináša nielen väčšie pohodlie pre samotných používateľov, ale tiež prispieva k eliminovaniu blokovania chodníkov odstavenými elektrickými kolobežkami. Keď sa „autonómna“ e-kolobežka vráti na základňu, je následne obsluhou dôkladne vydezinfikovaná a dostane nálepku, ktorá informuje používateľa o jej vyčistení. Zamestnanci Go X Apollo sú tiež povinní podrobiť sa dennému skríningu na ochorenie COVID-19.

Technológia pre inteligentné mestá, ako je aj automatizovaná služba premiestňovania Tortoise by tak mohla v budúcnosti prispieť k čistejším, bezpečnejším a udržateľnejším mestám.

Systém diaľkového ovládania elektrických kolobežiek Go X Apollo sa bude testovať nasledujúcich šesť mesiacov.