Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rolls-Royce roluje najrýchlejšie elektrické lietadlo na svete

Rolls-Royce roluje najrýchlejšie elektrické lietadlo na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rýchle čisto elektrické lietadlo Spirit of Innovation, na ktorom pracuje spoločnosť Rolls-Royce urobilo ďalší krok v pred, keď sa vôbec po prvýkrát dostalo na letiskovú dráhu. Tieto prvé testy rolovania po dráhe sú dôležitou ukážkou najmodernejších pohonných systémov, pričom tento model ašpiruje na titul najrýchlejšieho elektrického lietadla na svete.

Spoločnosť Rolls-Royce už v roku 2019 oznámila koncept lietadla Spirit of Innovation s čisto elektrickým pohonom, spolu so smelými plánmi na prekonanie predchádzajúceho rýchlostného rekordu pre elektrické lietadlo - 338 km / h, stanoveného spoločnosťou Siemens v roku 2017.

Nové lietadlo sa vyrába v spolupráci s mnohými partnermi a to v rámci programu Accelerating the Electrification of Flight, ktorý financuje vláda Spojeného kráľovstva. Model Spirit of Innovation bude pritom poháňaný batériou so 6 000 článkami, ktorá je považovaná za energeticky najhustejšiu, aká kedy bola integrovaná do lietadla.

Lietadlo s čisto elektrickým pohonom Rolls-Royce Spirit of Innovation.

Očakáva sa, že elektrická pohonná jednotka s výkonom 500 konských síl (400 kW) jedného dňa umožní tomuto e-lietadlu dosiahnuť rýchlosť vyššiu ako 482 km / h a zapíše tak nový rekord v oblasti elektrického lietania. Medzi prvé kroky k dosiahnutiu tohto cieľa bola teraz demonštrovaná úspešná integrácia tohto pokrokového pohonného systému, ktorý bol prvý raz použitý pri rolovaní e-lietadla Spirit of Innovation po letiskovej dráhe.

Lietadlo s čisto elektrickým pohonom Rolls-Royce Spirit of Innovation.

Spoločnosť Rolls-Royce tvrdí, že minimálne niektoré z technológií, ktoré vyvíja pre koncept lietadla Spirit of Innovation s čisto elektrickým pohonom, sa budú vzťahovať aj na svet leteckých taxíkov, rozvíjajúcu sa oblasť dopravného výskumu a vývoja a oblasť, v ktorej spoločnosť robí vlastné kroky. Očakáva sa, že prvý let by sa mohol v Európe uskutočniť už túto jar.

Lietadlo s čisto elektrickým pohonom Rolls-Royce Spirit of Innovation.