Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kartónové škatule by sa mohli upcyklovať na alternatívu polystyrénu

Kartónové škatule by sa mohli upcyklovať na alternatívu polystyrénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka obľúbenosti online nakupovania je čoraz väčší počet tovarov zasielaných kupujúcim v kartónových škatuliach, ktoré sú vyplnené expandovaným polystyrénom (EPS). Čoskoro by sa však takéto škatule mohli upcyklovať na ekologickejšiu alternatívu k EPS.

Nielenže sa polystyrén získava z ropy, ktorej ťažba a rafinácia je škodlivá pre životné prostredie, no polystyrénové výrobky sa veľmi ťažko recyklujú, sú biologicky nerozložiteľné a na skládkach zaberajú neúmerne veľa miesta.

Aj preto sa vedci z Pekingskej lesníckej univerzity rozhodli hľadať ekologickejšiu alternatívu a zamerali sa na kartónový odpad. Tento odpad by mohol zahŕňať aj samotné prepravné škatule, v ktorých sa odosielajú výrobky balené v EPS.

Vedci použili mixér na rozbitie kartónových zvyškov na buničinu z celulózových vlákien, ktorá sa potom zmiešala s glycerolovou želatínou alebo polyvinylacetátovým (PVA) lepidlom. Tieto zmesi boli následne naliate do foriem, chladené a nakoniec lyofilizované za vzniku biologicky odbúrateľných výplňových pien.

Ukážka ekologickejšej peny na báze upcyklovaného kartónu.

Ukázalo sa, že tieto peny majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti a navyše absorbujú energiu nárazu ešte lepšie ako niektoré peny na báze ropy.

Ďalej výskumníci skombinovali buničinu, želatínu a PVA lepidlo s kvapalinou na zahusťovanie na báze oxidu kremičitého, ktorá tvrdne, keď je vystavená sile. Výsledná ťažká pena bola schopná vydržať úder kladivom bez toho, aby sa rozpadla, čo vzbudilo nádej, že by mohla niekedy nájsť využitie v aplikáciách, ako je napríklad dodávanie nákladu z lietadiel bez použitia padákov.

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Sustainable Chemistry & Engineering.