Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot inšpirovaný šupinavcom kope diery a sadí semená stromov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Šupinavce (anglicky Pangolin) sa už hrabú v zemi, tak prečo ich nenútiť sadiť stromy, keď už sú v tom? No, vycvičiť ich by bolo dosť ťažké, a preto študentka kalifornskej strednej školy menom Dorothy navrhla robota inšpirovaného šupinavcami, ktorý bude kopať diery a sadiť do nich semená stromov.

Tento robot inšpirovaný biotechnikou, nazvaný ako Plantolin, je najnovším víťazom každoročnej súťaže Natural Robotics Contest, ktorú organizuje Univerzita v Surrey a financuje ju Britská ekologická spoločnosť. V skratke, súťaž vyzýva ľudí z celého sveta, aby predložili svoje nápady na roboty inšpirované prírodou, ktoré sú schopné urobiť niečo na pomoc planéte. Z víťazného konceptu jeden alebo viacero partnerských výskumných ústavov vytvorí skutočný funkčný prototyp.

V prípade robota Plantolina bola týmto partnerom samotná Univerzita v Surrey. Podobne ako šupinavec kľučkuje na dvoch zadných nohách, Plantolin balansuje na dvoch kolesách v štýle Segway. Každé koleso je poháňané elektrickým motorom kvadrokoptéry. Dlhý chvost je zdvihnutý ako protizávažie, keď si robot razí cestu po zemi, ale nakláňa sa nadol, aby poskytol páku, keď sa robot zastaví a začne kopať.

Robot inšpirovaný šupinavcom, ktorý kope diery a ukladá nálože so semenami.

Toto kopanie vykonávajú dve motorizované predné nohy. Tieto nohy majú pazúry, ktoré zostávajú zafixované na mieste, keď odoberajú pôdu, ale pasívne sa ohýbajú späť, keď sú vytiahnuté dopredu, aby urobili ďalší odber.

Po vykopaní jamky Plantolin prejde cez ňu a vysype do nej „semennú nálož“ z tisu (v podstate semienko a zeminu). Tieto nálože sa privádzajú do dávkovača cez otvor v hornej časti robota a vnútorným dopravným pásom sa prenášajú do jeho „zadku“ na rozptýlenie.

Pohľad na robota Plantolin bez obalu, spolu s niektorými jeho semennými náložami.

„Obnova lesov prostredníctvom výsadby väčšieho počtu stromov je nevyhnutná pre trvalo udržateľný rozvoj našej planéty,“ hovorí Dorothy. „Šupinavce trávia veľa času hrabaním v zemi, takže som si myslela, že sadiaci robot inšpirovaný správaním šupinavcov bude veľmi prirodzený.“

Robota Plantolin zostrojil Dr. Robert Siddall, robotik z Univerzity v Surrey, ktorý vo videu, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, vysvetľuje viac o jeho fungovaní.