Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci používajú drony na lacnú prevenciu ľadu na veterných turbínach

Vedci používajú drony na lacnú prevenciu ľadu na veterných turbínach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na rozdiel od krídel lietadiel, listy veterných turbín musia byť udržiavané bez ľadu, aby správne fungovali. Vedci teraz vyvinuli lacnú metódu použitia dronov na nanášanie ekologického náteru proti námraze na tieto veľké čepele.

Ak sa na lopatkách veterných turbín nahromadí príliš veľa ľadu, budú sa otáčať pomalšie a produkovať tak menej energie. A čo viac, ak sa na všetkých troch lopatkách nenachádza rovnaké množstvo ľadu, môže dôjsť k narušeniu rovnováhy turbíny, čo vedie k zvýšenému opotrebovaniu a možno aj ku katastrofickej poruche.

Existujú síce vykurovacie systémy proti námraze, ktoré môžu byť zabudované do lopatiek, ale tie môžu byť nad finančné možnosti mnohých prevádzkovateľov veterných elektrární. To isté možno povedať o používaní helikoptér na aplikáciu chemikálií na ochranu pred ľadom.

Dron vykonáva rozprašovací test na časť listu veternej turbíny.

Vedci z dvoch pobočiek nemeckej výskumnej skupiny Fraunhofer nedávno začali hľadať ekonomickejšiu, ale stále efektívnu alternatívu a pozreli sa na drony. Výskumný projekt je známy ako „TURBO - Temporary coating by means of drones (TURBO – Dočasný náter pomocou dronov)“.

V súčasnej verzii výsledného systému je hexakoptéra, ktorá je vybavená malým čerpadlom. To dodáva tekutinu proti námraze na báze močoviny / vosku z palubnej nádrže do dlhej tenkej tyče. Kvapalina sa rozprašuje pod vysokým tlakom z dýzy, ktorá je široká len 0,3 mm, a ktorá vytvára drobné kvapôčky s priemerom 100 mikrometrov.

Počítačová simulácia procesu nanášania náteru vo veternom počasí.

Pomocou tohto nastavenia bol dron úspešne použitý na nanášanie povlakov rozprášených kvapiek na okraje lopatiek veterných turbín náchylných na ľad, a to aj pri rýchlosti vetra až 35 km / h. Po stuhnutí tieto nátery zabraňujú tvorbe ľadu na niekoľko týždňov, kým stratia priľnavosť. Potom sa aplikuje čerstvý náter.

Vedci teraz hľadajú priemyselných partnerov, ktorí by pomohli komercializovať technológiu TURBO. Možno by si tiež našla využitie pri údržbe elektrického vedenia, horných poschodí vysokých budov alebo iných vecí, ktoré sú ťažko dosiahnuteľné konvenčnými prostriedkami.