Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrifikovaná tkanina extrahuje urán z morskej vody

Elektrifikovaná tkanina extrahuje urán z morskej vody
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím čínskych vedcov vyvinul elektrochemickú metódu získavania uránu z obyčajnej morskej vody, ktorá má potenciál efektívnym spôsobom dodať ľudstvu neobmedzený zdroj energie.

Podľa súčasných odhadov sa na súši nachádza asi 8 miliónov ton známych zásob uránu. To je dosť na poháňanie svetových jadrových reaktorov po dlhé stáročia na základe súčasnej technológie, ale v mori je odhadom až 4,5 miliardy ton vo forme rozpustených iónov uránu. Ak by sme to dokázali ekonomicky vyťažiť, výrazne by to predĺžilo našu energetickú budúcnosť. Ešte lepšie je, že pri odstraňovaní uránu z morskej vody by sa zo zemskej kôry extrahovalo viac uránu, čo by našim potomkom poskytlo jadrové palivo na viac ako miliardu rokov v akomkoľvek plánovanom rozsahu.

Tím vedcov z čínskej univerzity Northeast Normal pod vedením Rui Zhao a Guangshan Zhu preto hľadá nový spôsob, ako získať toto rádioaktívne bohatstvo. Extrakcia nie je nový nápad. Vedci skúmali flexibilnú tkaninu tkanú z uhlíkových vlákien. Tá je potiahnutá dvoma špecializovanými monomérmi a ošetrená hydroxylamín hydrochloridom. Porézna tkanina pritom poskytuje malé „vrecká“ pre amidoxím, ktorý zachytáva ióny uranylu.

Katóda zobrazujúca akumuláciu z vody obohatenej uránom.

Samotné zachytenie pôsobí vo svojej jednoduchosti takmer ako chemický experiment na škole. Tkanina bola umiestnená buď do morskej vody alebo do roztoku uranylových iónov, kde fungovala ako katóda. Medzitým bola pridaná grafitová anóda. Keď medzi nimi prešiel prúd, na katódovej tkanine sa nahromadili jasne žlté zrazeniny na báze uránu.

V testoch tím ohlásil extrakciu 12,6 mg uránu na gram vody počas 24 dní, čo je vyššie množstvo a rýchlejšie ako pri iných testovaných materiáloch alebo to jednoduchším spôsobom umožňuje, aby sa urán prirodzene hromadil na tkanine. Výskum bol nedávno publikovaný v ACS Central Science.