Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia OneButtonPIN vibruje na prstoch, aby nevidiaci odomkol telefón

Aplikácia OneButtonPIN vibruje na prstoch, aby nevidiaci odomkol telefón
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zadávanie prístupových kódov na smartfónoch môže byť pre nevidiacich náročné, pretože nevidia na displej a nedokážu zistiť, či na naň nehľadí niekto iný. Experimentálna aplikácia OneButtonPIN je navrhnutá tak, aby pomáhala tým, že namiesto vizuálneho zobrazenia využíva vibrácie.

Prototyp aplikácie, ktorú vytvorili vedci z kanadskej univerzity vo Waterloo a z amerického Rochesterovho technologického inštitútu, má riešiť nedostatky nielen klávesníc na displeji, ale aj biometrických systémov. Tie môžu byť brzdené premennými, ako sú napríklad svetelné podmienky, a navyše je ťažké aktualizovať biometrické „heslo“, ak došlo k zmenám na tvári alebo odtlačkoch prstov používateľa.

Aplikácia OneButtonPIN tieto obmedzenia obchádza, pričom na začiatku je na displeji smartfónu jedno veľké virtuálne tlačidlo. Keď používateľ toto tlačidlo stlačí a podrží, smartfón začne vydávať sériu vibrácií, ktoré sú od seba oddelené krátkymi prestávkami. Tieto vibrácie možno cítiť cez prst alebo palec, ktorý je na displeji, no vibrácie nie sú počuteľné.

Ak chce používateľ zadať určité číslo, jednoducho spočíta vibrácie a potom uvoľní tlačidlo, keď sa objaví príslušný počet vibrácií. Ďalšie číslo sa potom dá zadať jednoduchým opätovným stlačením a podržaním tlačidla.

Pri testovaní technológie malo deväť nevidiacich a slabozrakých dobrovoľníkov za úlohu pomocou aplikácie zadať niekoľko náhodne vygenerovaných PIN kódov (osobných identifikačných čísel) a navyše mali aplikáciu používať aspoň raz denne počas jedného týždňa. Zistilo sa, že účastníci dokázali zadať PIN kódy s priemernou presnosťou 83,6 % v porovnaní so 78,1 % pri tradičných metódach autentifikácie.

V druhom teste 10 vidiacich dobrovoľníkov sledovalo videá ľudí zadávajúcich PIN kódy tradičnými metódami a aj pomocou aplikácie OneButtonPIN. Účastníci dokázali úspešne uhádnuť kódy PIN pri použití tradičných metód, ale pri použití aplikácie nedokázali uhádnuť žiadny z PIN kódov.

Ako ďalšia výhoda sa predpokladá, že keď bude aplikácia OneButtonPIN široko dostupná, môže nájsť využitie aj u vidiacich osôb, ktoré by mohli oceniť zvýšenú bezpečnosť.

Aplikácia je opísaná v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction.