Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyvinuli mobilnú hru pre výcvik našich mozgov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedeckých pracovníkov z univerzity Cambridge vytvoril mobilnú aplikáciu s názvom Decoder, ktorá by mala zvýšiť sústredenie používateľa už za jeden mesiac používania. Aplikácia je komerčne dostupná pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS. No nie všetci odborníci sú presvedčení o údajných prospešných účinkoch aplikácie.

Aplikácia s názvom Decoder má za cieľ zvýšiť kognitívne vlastnosti používateľa, no na rozdiel od súčasných aplikácií pre výcvik mozgu je v tomto smere o niečo dôslednejšia, čo potvrdila aj experimentálna štúdia.

Počas nej výskumníci rozdelili 75 zdravých mladých dospelých ľudí do troch skupín. Jedna skupina sa počas testovania vôbec nehrala s aplikáciou, zatiaľ čo ostatné dve skupiny absolvovali osem hodinových sedení v priebehu jedného mesiaca. Jedna zo skupina hrala Bingo a druhá hrala aplikáciu Decoder. Na začiatku a na konci štúdie bola všetkým účastníkom otestovaná úroveň koncentrácie.

Štúdia dospela k záveru, že po jedinom mesiaci používania aplikácie Decoder vykazovali subjekty zlepšenia v koncentrácii v porovnaní s tými, ktorí nehrali žiadne hry alebo s tými, ktorí hrali Bingo.

Mobilná aplikácia Decoder.

Hoci sú výsledky pozitívne a presvedčivé, niektorí odborníci štúdiu spochybňujú v rámci jej významu pre reálne zvýšenie kognitívnych vlastností. Napríklad v King's College v Londýne si myslia, že je výhodnejšie stráviť osem hodín mesačne inou aktivitou, ako je prechádzka alebo cvičenie, kde existujú dôkazy o kognitívnych a zdravotných výhodách.

Aplikácia pre výcvik mozgu Decoder komerčne dostupná prostredníctvom spoločnosti Peak, ktorá sa zaoberá vývojom aplikácií a od výskumníkov z univerzity Cambridge získala licenciu pre použitie technológie.

Mobilná aplikácia Decoder.