Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia Portal-ble prenesie ruku do mobilnej rozšírenej reality

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Používatelia plnohodnotných zariadení pre rozšírenú realitu (Augmented reality – AR) už môžu manipulovať s virtuálnymi objektmi prostredníctvom svojich virtuálne zobrazených rúk. Používatelia AR systémov v smartfónoch však majú svoje možnosti obmedzené len na dotykový displej. To by mohla čoskoro zmeniť nová technológia, ktorá do obrazu vloží ich ruku.

Systém s názvom Portal-ble je vyvíjaný tímom výskumníkov z Brownovej univerzity v meste Providence v americkom štáte Rhode Island. V jeho súčasnej podobe sa skladá zo softvéru pre operačný systém Android (pracuje sa aj na verzii pre iOS), zo senzora Leap Motion, ktorý je namontovaný na zadnej strane smartfónu, a z mini počítača Compute Stick, ktorý je pripojený k telefónu, aby poskytol výkon pre spracovanie. Vedci pritom dúfajú, že časom budú môcť celú technológiu začleniť priamo do bežných smartfónov.

Ukážka technológie Portal-ble pre systémy rozšírenej reality v smartfónoch.

Keď používateľ natiahne jednu ruku pred seba, senzor Leap Motion zistí jej polohu v trojrozmernom priestore. Softvér potom reaguje umiestnením počítačovo generovaného obrazu ruky do prostredia rozšírenej reality na displeji smartfónu. Keď používateľ pohne so svojou skutočnou rukou, virtuálna ruka sa pohne zodpovedajúcim spôsobom. To umožní zvíhať, presúvať a inak manipulovať s virtuálnymi objektmi, ktoré sú cez displej telefónu akoby umiestnené v reálnom svete.

Ukážka technológie Portal-ble pre systémy rozšírenej reality v smartfónoch.

Túto technológiu už testovali vybraní dobrovoľníci, ktorí ju využili na vykonanie funkcií, ako je stohovanie virtuálnych blokov či kreslenie trojrozmerných virtuálnych záhrad. Je zaujímavé, že hoci ruka, ktorá drží telefón, nie je tá, ktorá vykonáva činnosti, výkon testovaných subjektov bol vylepšený systémom spätnej väzby, kedy telefón pri dotyku s predmetom vibruje.

Systém Portal-ble sa aj naďalej vyvíja a jeho zdrojový kód pre Android je k dispozícii zadarmo pre tých, ktorí s ním chcú experimentovať.