Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Už aj cez smartfón sa dajú vytvárať podrobné 3D modely tváre

Už aj cez smartfón sa dajú vytvárať podrobné 3D modely tváre
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre vytvorenie realistického trojrozmerného digitálneho modelu niekoho tváre sa používa 3D skener alebo technika fotogrametrie s použitím viacerých fotoaparátov. No vedci z univerzity Carnegie Mellon teraz vytvorili systém, ktorý toto umožní v podobnom duchu len pomocou jediného smartfónu.

Celá technológia je založená na použití smartfónu, s ktorým sa nasníma 15 až 20 sekundové video hlavy subjektu. Kameraman sa pritom pohybuje okolo osoby tak, aby nasnímal jednu bočnú stranu, potom prednú stranu a nakoniec druhú bočnú stranu. Tím výskumných pracovníkov z univerzity Carnegie Mellon využil smartfón iPhone X v režime nastavenia spomaleného videa, aby vďaka vyššiemu počtu snímok zhromaždil čo najviac vizuálnych údajov.

Na určenie základnej geometrie tváre sa potom používa existujúca technika známa ako vizuálna simultánna lokalizácia a mapovanie (SLAM). Tá funguje tak, že na povrchu tváre vytvára trojuholníkové body pre vypočítanie tvaru, ako aj polohy kamery v smartfóne voči bodom. Ďalej vedci použili algoritmy založené na strojovom učení pre identifikáciu profilu tváre subjektu, spolu s relatívnymi polohami orientačných bodov, ako sú jeho oči, uši a nos. To však stále ponechalo určité informačné medzery. Na ich vyplnenie boli následne použité tradičné techniky počítačového videnia.

Celý proces trvá 30 až 40 minút a je možné ho celý vykonať na smartfóne. Výsledkom sú 3D modely, o ktorých vedci tvrdia, že sú veľmi podrobné (do úrovne detailu nižšej ako milimeter) a viac realistické ako predtým vyvinuté podobné systémy. Tím dúfa, že ich systém vytvárania 3D modelov tvárí si nájde uplatnenie v aplikáciách, ako je napríklad vytváranie herných avatarov, biometrická identifikácia či oblasť medicíny.

Vedci z univerzity Carnegie Mellon vytvorili systém, ktorý pomocou smartfónu vytvára podrobné 3D modely tváre.