Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept smartfónu Oppo X 2021 láka na inovatívny rolovací displej

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci v poslednej dobe prichádzajú na scénu skladacie smartfóny od rôznych výrobcov, vývojári už teraz skúmajú ďalšiu inováciou, ktorou by mohli byť telefóny s posuvnými displejmi. Jednou z prvých lastovičiek je Oppo X 2021, koncept smartfónu, ktorý predviedla čínska spoločnosť Oppo.

Inovatívny koncept smartfónu Oppo X 2021 je vybavený štandardným 6,7-palcovým OLED displejom, no toto zariadenie v sebe skrýva šikovný trik. Displej sa dá posunúť do strany tak, aby sa jeho celková uhlopriečka dostala až na 7,4 palca. Používateľ tak získa relatívne malé zariadenie do vrecka, ktoré sa však po vysunutí dá používať ako minatúrny tablet.

No a to je takmer všetko, čo je o tomto zariadení momentálne známe. Spoločnosť Oppo tvrdí, že je zaneprázdnená prácou na komponentoch, ktoré sú dostatočne pevné a robustné na to, aby fungovali pri opakovanom vysúvaní a zasúvaní, s motorom hnacej sústavy, podkladovou doskou a orámovaním displeja, ktoré sú navrhnuté tak, aby vydržali dlho.

Koncept smartfónu s posuvným displejom Oppo X 2021.

Podľa vývojárov obsahuje displej vysoko presné snímače, ktoré monitorujú v reálnom čase, čo umožní presné sledovanie jeho polohy a jeho plynulé zasúvanie a vysúvanie. Počas vývoja zariadenia bolo pritom podaných celkovo 122 patentov, z ktorých 12 sa konkrétne týka inovatívneho rolovacieho mechanizmu.

Displej sa dá podľa všetkého fixovať v rôznych bodoch od uhlopriečky 6,7 palca až do uhlopriečky 7,4 palca, takže používatelia si budú môcť nastaviť jeho veľkosť tak, ako im vyhovuje. Pomocou aplikácií sa bude dať upravovať rozloženie tak, aby sa vyplnilo dostupné miesto na obrazovke.

Koncept smartfónu s posuvným displejom Oppo X 2021.

Jednou z výhod tejto technológie vysúvania a zasúvania je to, že v strede displeja nemusí byť žiadny záves, ako je tomu pri skladacích smartfónoch. Na základe doteraz zverejneného videa a obrázkov to vyzerá tak, že smartfón Oppo X 2021 môže mať displej rozvinutý plynule a bez akéhokoľvek prerušenia.

Spoločnosť Oppo zatiaľ nenaznačila, kedy by sa smartfón s touto technológiou mohol začať predávať, takže bez ohľadu na to, ako ďaleko táto technológia pokročila, ešte nie je pripravená na komerčné uvedenie. No už podľa názvu konceptu existuje veľká šanca, že prvý smartfón s rolovacím displejom by sa mohol na trh dostať už niekedy v priebehu roka 2021.

Koncept smartfónu s posuvným displejom Oppo X 2021.