Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi sľubuje bezdrôtové nabíjanie smartfónov v celej miestnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky gigant Xiaomi predstavil novú technológiu bezdrôtového nabíjania Mi Air Charge, o ktorej tvrdí, že dokáže nabíjať smartfón v rámci celej miestnosti. Nabíjanie smartfónu sa začne okamžite po vstupe do miestnosti, v ktorej je nainštalovaný tento bezdrôtový nabíjací systém.

Treba spomenúť, že tento druh technológie sa vyvíja už roky a zatiaľ ju nikto nepreniesol na spotrebiteľský trh. Napriek tomu vyzerá koncept spoločnosti Xiaomi zaujímavo. Čínski vývojári pritom tvrdia, že bezdrôtové nabíjanie v miestnosti je vďaka ich novému systému „bližšie k realite“.

Zariadenie Mi Air Charge, ktoré spoločnosť Xiaomi predviedla, vyzerá ako malý konferenčný stolík. V jeho útrobách sa nachádza päť fázových interferenčných antén, ktoré majú za úlohu lokalizovať smartfón v miestnosti. Fázové riadiace pole zložené z ďalších 144 antén potom vysiela do telefónu milimetrové vlny.

Systém pre bezdrôtové nabíjanie smartfónu v celej miestnosti Xiaomi Mi Air Charge.

Deje sa to pomocou techniky nazývanej ako formovanie lúča, čo je spôsob smerovania bezdrôtových signálov smerom ku konkrétnemu zariadeniu namiesto ich rozptýlenia do všetkých strán po miestnosti. Súčasná inkarnácia technológie ponúka 5-wattové nabíjanie na vzdialenosť niekoľkých metrov a dokáže prechádzať aj inými objektmi, napríklad cez pohovku v obývacej izbe.

Aby to všetko fungovalo, musí prijímač obsahovať aj správne komponenty: vysielaciu anténu na vysielanie polohy telefónu a sústavu prijímacej antény tvorenú 14 samostatnými anténami na premenu signálu milimetrových vĺn na energiu, ktorú dokáže batéria v telefóne použiť. Prostredníctvom futuristicky vyzerajúcemu zariadeniu je navyše možné bezdrôtovo nabíjať viac mobilných zariadení súčasne.

Systém pre bezdrôtové nabíjanie smartfónu v celej miestnosti Xiaomi Mi Air Charge.

Xiaomi hovorí, že batérie v zariadeniach budú neustále nabíjanie, keď sa používatelia budú nachádzať v konkrétnych miestnostiach. Môže to mať výhody predovšetkým pre inteligentné hodinky, reproduktory, stolové lampy a ďalšie inteligentné domáce produkty.

Spoločnosť Xiaomi neuviedla presne, kedy by mal byť bezdrôtový nabíjací systém Mi Air Charge k dispozícii, ani koľko to bude stáť, a stále zostávajú otázky, ako to bude presne fungovať v praxi. Spoločnosť zatiaľ tvrdí, že jej systém je vo fáze „technologickej ukážky“ a k zákazníkom sa dostane najskôr v roku 2022.

Systém pre bezdrôtové nabíjanie smartfónu v celej miestnosti Xiaomi Mi Air Charge.