Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozpoznávanie chôdze by mohlo zvýšiť bezpečnosť smartfónu

Rozpoznávanie chôdze by mohlo zvýšiť bezpečnosť smartfónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak vám niekto ukradne smartfón, čím ťažšie ho bude odomykať, tým lepšie. Nový výskum pritom ukazuje, ako môže analýza chôdze poskytnúť ďalšiu úroveň zabezpečenia overením identity používateľa na základe spôsobu, akým kráča.

V nedávnej štúdii, ktorú viedla britská univerzita v Plymouthe, bolo 44 účastníkov vo veku od 18 do 56 rokov poverených, aby nosili široko dostupný smartfón v puzdre na opasku po dobu 7 až 10 dní. Kým vykonávali svoje pravidelné rutiny, gyroskop a akcelerometer tohto smartfónu merali a zaznamenávali ich charakteristické pohyby pri chôdzi. Každá osoba vykonala počas testovacieho obdobia približne 4 000 aktivít chôdze, no tieto aktivity boli potom zoskupené len do troch hlavných kategórií: normálna chôdza, rýchla chôdza a vychádzanie / zostupovanie po schodoch.

Ako náhle bol pre každý testovaný subjekt vytvorený „podpis“ chôdze, vedci sa pustili do pokusu identifikovať, ktorá osoba je ktorá, len na základe týchto podpisov. V priemere to robili s presnosťou asi 85 percent, hoci toto číslo sa zvýšilo až na 90 percent, keď nebola zahrnutá kategória schodov. Presnejšie povedané, chybovosť pri normálnej chôdzi bola 11,38 percenta, pri rýchlej chôdzi 11,32 percenta, pri chôdzi do schodov 24,52 percenta a pri zostupe po schodoch 27,33 percenta.

A hoci tieto čísla očividne nie sú dokonalé, vedci sa domnievajú, že by sa mohli výrazne zlepšiť, keď sa systém overovania chôdze ďalej rozvinie. To znamená, že táto technológia pravdepodobne len doplní iné metódy identifikácie, ale úplne ich nenahradí. Tím pritom tvrdí, že autentifikácia prostredníctvom chôdze by však mohla predstavovať kriticky dôležitý nástroj v rámci kybernetického arzenálu, ktorý by mohol prispieť k vytvoreniu silnejšieho povedomia o identite používateľa.

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne Computers & Security.