Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny humanoidný robot kopíruje rôzne ľudské činnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V laboratóriu na Stanfordskej univerzite výskumníci zobrali humanoidného robota Unitree H1, upravili ho a použili na kopírovanie ľudského pohybu pomocou webovej kamery, aby ho naučili autonómne vykonávať úlohy, ktoré by ľudia robili alebo by nechceli robiť, ako je napríklad skladanie bielizne.

Zipeng Fu, Qingqing Zhao a Qi Wu, výskumníci zo Stanfordskej univerzity neďaleko Palo Alto v Kalifornii, vyvinuli robota podobného človeku s názvom HumanPlus, ktorý je schopný naučiť sa autonómne vykonávať ľudské úlohy tak, že ich najprv skopíroval. Tím používa „tieňový“ systém, ktorý pomáha robotovi učiť sa od ľudí.

„Najskôr trénujeme nízkoúrovňovú politiku v simulácii prostredníctvom posilňovacieho učenia pomocou existujúcich 40-hodinových súborov údajov o ľudskom pohybe. Táto politika sa prenáša do reálneho sveta a umožňuje humanoidným robotom sledovať pohyb ľudského tela a rúk v reálnom čase len pomocou RGB kamery, teda tieňovanie,“ povedal tím.

Autonómny humanoidný robot HumanPlus kopíruje ľudské pohyby, aby sa naučil vykonávať rôzne činnosti.

Na webovej stránke HumanPlus je množstvo videí s príkladmi toho, čo robot HumanPlus dokáže robiť počas tieňovania pohybov človeka, od hry na klavír až po hranie stolného tenisu. Existuje tiež niekoľko príkladov jeho naučených autonómnych schopností, ako je skákanie, písanie a dokonca pozdravenie kolegu robota podaním ruky.

Robot je však pomalý, nemotorný a pri svojich úlohách dosť neohrabaný, ale toto je humanoidný robot, ktorý sa dá kúpiť priamo z regálu za relatívne nízku cenu 90 000 dolárov. Výskumníci zo Stanfordskej univerzity upravili svojho humanoida pridaním rúk od Inspire-Robots, zápästia od Robotis a webových kamier Razer pre oči, čím získali až 33 stupňov voľnosti.

Humanoidný robot HumanPlus, ktorý je tieňovaný ženou v pozadí, sa učí hrať stolný tenis.

Kód použitý na vytvorenie robota HumanPlus je tiež otvoreným zdrojovým kódom na platforme GitHub. S trochou know-how a množstvom peňazí by ste si tak aj vy mohli vytrénovať svojho vlastného 180 cm a 47 kg robotického sluhu vo vašej garáži. Humanoid Unitree H1 je dokonca držiteľom svetového rekordu v rýchlosti, pričom je schopný bežať rýchlosťou až 11,9 km / h a dokáže robiť saltá vzad.