Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najsilnejšia robotická ruka na svete vie citlivo hrať na klavíri

Najsilnejšia robotická ruka na svete vie citlivo hrať na klavíri
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj robotov, ktorí vedia manipulovať s každodennými predmetmi rovnako citlivo ako človek, neustále napreduje. Vedci z Kórejského inštitútu strojných zariadení a materiálov predviedli novú robotickú ruku, ktorá ako najsilnejšia na svete zdvíha objekty s až 3-násobkom jej váhy. Zároveň však zvláda jemné úlohy ako je hranie na klavíri.

Nová robotická ruka bola vytvorená tak, aby napodobňovala rozmery a schopnosti ľudskej ruky, hoci má o jeden prst menej. Hnacia jednotka, ktorá je zabudovaná v dlani robotickej ruky, ovláda 12 motorov pre rozhýbanie každého zo štyroch prstov s celkovým počtom 16 kĺbov. To umožňuje nezávislý pohyb prstov a kĺbov, pričom ruka s váhou 1 kilogramu je schopná uchopiť predmety vážiace viac ako 3 kilogramy.

Podľa kórejských vedcov je ich robotická ruka ľahšia a silnejšia, ako iné komerčne dostupné robotické ruky a ponúka „najsilnejší úchop na svete, v porovnaní so svojou váhou“. Tím zároveň tvrdí, že dizajn umožňuje ľahkú montáž ruky na celý rad robotických ramien. No nejde len o zdvíhanie ťažkých predmetov.

Robotická ruka je totiž vybavená silovými a hmatovými snímačmi, ktoré sú umiestnené na koncoch prstov, v prstoch a v dlani. Snímače umožňujú merať a upraviť smer a veľkosť vynaloženej sily pri kontakte robotickej ruky s rôznymi predmetmi. Počas testovania technológie bola robotická ruka schopná naliať vodu do pohára, strihať papier nožnicami, zdvihnúť vajíčko bez toho, aby prasklo či dokonca zahrať melódie na klavíri.

Najsilnejšia robotická ruka na svete vie citlivo zahrať na klavíri.