Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyrobili viacúčelový aerogél z recyklovaných pneumatík

Vedci vyrobili viacúčelový aerogél z recyklovaných pneumatík
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa Singapurskej národnej univerzity (NUS) je recyklovaných iba 40 percent vyradených pneumatík. Ostatné sú buď spálené kvôli výrobe energie, alebo vyhadzované na skládky. Teraz však univerzita vyvinula metódu premeny starej gumy z pneumatiky na vysoko hodnotný aerogél.

Najprv si treba vysvetliť, čo sú to vlastne tie takzvané aerogély. Vo všeobecnosti povedané, ide o porézne, ultraľahké syntetické materiály, ktoré vychádzajú z gélu, no tekutá zložka tohto gélu bola nahradená plynom.

Tím vedcov z NUS svoj výskum začal nadrvením vyradených automobilových pneumatík na jemné gumové vlákna. Tieto vlákna sa potom namočili do roztoku pozostávajúceho z vody a malého množstva „ekologických“ rozpúšťadiel, ktoré zabezpečili vzájomné previazanie vlákien. Vzniknutá zmes sa mechanicky miešala po dobu 20 minút, čím sa vytvoril gél, v ktorom boli spojené vlákna rovnomerne suspendované. Tento gél sa potom nalial do foriem a počas 12-tich hodín bol lyofilizovaný pri teplote -50 ° C. Lyofilizácia je pritom proces odparovania vody zo zamrznutých produktov.

Výsledkom bola tuhá hmota gumového aerogélu, ktorý je údajne veľmi ľahký, má vysokú nasiakavosť (mohol by sa teda dať použiť napríklad na likvidáciu ropných škvŕn) a ponúka vynikajúcu tepelnú a zvukovú izoláciu. Navyše, na rozdiel od tradičných aerogélov, ktoré majú tendenciu byť krehké, je tento materiál považovaný za vysoko odolný. Môže sa tiež stať vodotesným, ak bude potiahnutý chemikáliou známou ako metoxytrimetylsilán.

Podľa vedcov je výrobný proces jednoduchý, lacný a ekologický. Celý výrobný proces trvá 12 až 13 hodín a výroba listu gumového aerogélu, ktorý má plochu 1 m2 a hrúbku 1 cm stojí menej ako 10 SGD (približne 6,36 EUR). Tento proces sa dá tiež ľahko aplikovať do masovej výroby. Vďaka tomu by sa z týchto gumových aerogélov mohol stať komerčne atraktívny produkt.

Tím výskumníkov z NUS so vzorkami nového gumového aerogélu.