Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny softvér premení pletací stroj na 3D tlačiareň

Inovatívny softvér premení pletací stroj na 3D tlačiareň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Naprogramovať priemyselný pletací stroj na pletenie určitého typu položky býva pomerne zložitý proces. Aj preto sa zvyčajne nepoužívajú na vytváranie jedinečných typov položiek, ale sú určené skôr na sériovú výrobu. To by však mohol zmeniť inovatívny softvér, ktorý stroj dokáže naučiť pliesť vlastné 3D objekty.

Tento softvér vyvinuli výskumníci z univerzity Carnegie Mellon. Funguje tak, že v podstate automaticky prevedie počítačové modely trojrozmerných objektov do pletacích inštrukcií. Prostredníctvom nich si počítačom riadený pletací stroj môže vyrobiť tieto 3D objekty na požiadanie a obíde sa tak komplikovaný proces nastavovania stroja.

Softvér bol navrhnutý tak, aby dokázal spolupracovať s bežne používanými pletacími strojmi typu V-bed, v ktorých sa so slučkami vlny manipuluje prostredníctvom paralelných lôžok pletacích ihiel, ktoré sú k sebe obrátené a vytvárajú tvar otočeného písmena V. Pri výpočtoch v novom softvéri sú zohľadnené aj obmedzenia týchto strojov, takže naprogramované pokyny minimalizujú šancu pretrhnutia alebo zamotania vlny.

Výskumníci z univerzity Carnegie Mellon vyvinuli softvér, ktorý umožní priemysleným pletacím strojom vytvárať 3D objekty na požiadanie.

V súčasnosti je nový systém schopný vyrábať len položky s hladkými povrchmi, na rozdiel od tých, ktoré majú vzorované šitie. Okrem toho softvér ešte nie je kompatibilný so všetkými značkami a modelmi priemyselných pletacích strojov. Vývojári však dúfajú, že táto technológia umožní pletacím strojom ľahko vyrábať unikátne predmety, ako sú rukavice alebo svetre, ktoré sú navrhnuté tak, aby vyhovovali individuálnym potrebám klientov.

Výskumníci z univerzity Carnegie Mellon vyvinuli softvér, ktorý umožní priemysleným pletacím strojom vytvárať 3D objekty na požiadanie.