Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná kukla by mohla športovcov zohrievať uprostred treskúcej zimy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zima môže mať vážne dôsledky aj pre výkonných športovcov, ktorí v tejto sezóne môžu počas tréningu vonku veľmi ľahko ochorieť. Uchrániť ich od chladu a znížiť riziko infekcie hrudníka by však mohla nová športová kukla, ktorú vyvinuli výskumníci z univerzity Nottingham Trent vo Veľkej Británii v spolupráci s nemeckým výrobcom pletených odevov Stoll GmBH.

Prototyp inteligentnej kukly je vyrobený 3D pletením a je vybavený vstavanou vykurovacou oblasťou z elektricky vodivej priadze okolo nosa a úst športovca. Pletené vrecko v zadnej časti kukly umožňuje používateľovi vložiť dobíjaciu batériu pre napájanie vykurovacieho systému. Vedcom sa s použitím elektricky vodivej priadze podarilo dosiahnuť konzistentnú úroveň zohrievania kusu odevu, takže športovec dýcha iba teplý vzduch, čím sa znižuje riziko ochorenia.

Prototyp inteligentnej kukly by mohol ohrievať vzduch športovcom počas tréningu v zime

Kukla je navrhnutá pre bežcov, lyžiarov a ostatných športovcov, ktorí trénujú v chladnom podnebí. Je vyrobená zo zmesi lycra vlny a medzi jej ďalšie funkcie patria napríklad reflexné plochy a štvorité prešívanie pre lepšiu pevnosť spájaných častí. Okrem toho sa vývojárom podarilo znížiť odpad pri výrobe pod jedno percento vďaka plne automatizované predbežné tvarovanie kukly v 3D. Všetky vlastnosti prototypu tejto kukly zaujali aj porotcov súťaže Outdoor Industry Awards, aby udelili projektu cenu Gold Award.

Elektricky vodivá priadza zohrieva za pomoci dobíjateľnej batérie oblasť okolo nosa a úst športovca

Kukla je v súčasnej dobe stále vo fáze prototypu a nie je zatiaľ známa informácia, kedy by mohla byť dostupná aj komerčne. Je však súčasťou projektu spoločnosti Stoll s názvom Performance Plus, ktorý obsahuje bežecké tričko so vstavanou bezdrôtovou technológiou NFC, prostredníctvom ktorej môže používateľ aktivovať svietidlo smartfónu pre lepšiu viditeľnosť v tme.