Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fujifilm vyvíja 100 megapixlové monštrum v strednom formáte

Fujifilm vyvíja 100 megapixlové monštrum v strednom formáte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Fujifilm predstavila na veľtrhu Photokina 2018 svoj koncept vlajkovej lode GFX 100Megapixels Concept, ktorý je v súčasnosti v štádiu vývoja. Nový prírastok do radu GFX je bezzrkadlový fotoaparát stredného formátu s veľkým obrazovým snímačom s rozlíšením 100 megapixlov, ktorý je približne 1,7 násobne väčší ako 35 mm obrazový snímač (43,8 x 32,9 mm).

Fotoaparát stredného formátu GFX 100Megapixels Concept ukazuje ako bude vyzerať nová vlajková loď série GFX. Tá dostala do výbavy obrazový snímač s rozlíšením až 102 miliónov pixlov, ktorý spolupracuje s obrazovým procesorom X-Processor 4 od spoločnosti Fujifilm. Snímač formátu G má rozmery 43,8 x 32,9 mm a teda je až 1,7 násobne väčší v porovnaní s full-frame (35mm) obrazovým snímačom. Spoločnosť Fujifilm sľubuje „najvyššiu kvalitu obrazu na svete“.

Rovnako ako model GFX 50R aj nový fotoaparát bude zameraný na profesionálnu časť spotrebiteľského trhu a je označovaný ako prvý bezzrkadlový fotoaparát stredného formátu s automatickým ostrením prostredníctvom fázovej detekcie pre rýchle a presné zaostrovanie.

Fotoaparát stredného formátu GFX 100Megapixels Concept.

Fujifilm tiež do svojho konceptu začlenil stabilizáciu obrazu, pričom sa očakáva, že systém redukcie otrasov bude fungovať so všetkými druhmi vymeniteľných objektívov. Z vyjadrenia spoločnosti Fujifilm nie je jasné, či to znamená všetky objektívy Fujinon GF alebo bude fotoaparát spolupracovať aj s inými objektívmi.

Fotoaparát sľubuje rovnaké rozmery ako majú full-frame DSLR fotoaparáty a mal by byť schopný zaznamenať video v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu s podporu 10-bitových farieb. Očakávaná dostupnosť novej vlajkovej lode je niekedy v roku 2019.

Fotoaparát stredného formátu GFX 100Megapixels Concept.

Fotoaparát stredného formátu GFX 100Megapixels Concept.