Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sharp vyvíja profesionálny fotoaparát s ostrým rozlíšením 8K

Sharp vyvíja profesionálny fotoaparát s ostrým rozlíšením 8K
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sharp síce nepatrí medzi najznámejších výrobcov digitálnych fotoaparátov, no pre návštevníkov výstavy CES 2019 si pripravila pekné prekvapenie v podobe prototypu profesionálneho fotoaparátu s vysokým rozlíšením 8K.

Napriek tomu, že televízory, monitory, kamery, fotoaparáty a ďalšie obrazové zariadenie s rozlíšením 4K UHD sa začínajú ešte len etablovať v našich domácnostiach, už teraz nás vývojári pripravujú na príchod 8K zariadení. Na výstave CES 2019 v Las Vegas tak boli predstavené prvé 8K televízory. Tvorcovia obsahu už tiež môžu vytvárať zábery s rozlíšením 8K, no keďže ide o novú technológiu, zatiaľ neexistuje veľa cenovo dostupných možností.

To by sa však mohlo čoskoro zmeniť. Napríklad vývojári zo spoločnosti Sharp pracujú na 8K fotoaparáte. Jeho cena by mala byť výrazne pod 5 000 dolárov, dokonca by sa mohla dostať pod 3 000 dolárov. Zatiaľ nepomenovaný prototyp 8K fotoaparátu z dielne Sharp využíva obrazový CMOS snímač formátu Micro Four Thirds a teda podporuje MFT objektívy. Na prototype počas výstavy CES 2019 bol fotoaparát vybavený objektívom Olympus.

Spoločnosť Sharp predstavila prototyp profesionálneho fotoaparátu s CMOS snímačom Micro Four Third, ktorý sníma vo vysokom rozlíšení 8K.

Tento 8K fotoaparát bude vybavený portom USB-C, ako aj plnohodnotným portom HDMI a vstupný konektor mini-XLR pre zvuk, čo naznačuje jeho zameranie na tvorbu videí vysokom rozlíšení. Mal by zvládať nakrúcanie stabilizovaných videozáznamov v rozlíšení 8K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu s pomocou kodeku H.265 a Sharp dúfa, že sa mu podarí vo finálnom produkte dosiahnuť rýchlosti až 60 snímok za sekundu v 8K rozlíšení. Na zadnej strane fotoaparátu sa nachádza výklopný displej s uhlopriečkou 5 palcov, ktorý je pravdepodobne dotykový.

Zatiaľ toho nie je veľa, čo spoločnosť Sharp v súčasnosti oznámila. Vývojári majú pred sebou ešte veľa práce a ďalších podrobností by sme sa mali dočkať v priebehu nasledujúcich mesiacov. Dovtedy sa určite pridajú aj iní výrobcovia a tento rok by sa mal niesť v duchu ostrého 8K.