Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Multifunkčné okuliare sledujú zdravie, chránia oči a ovládajú hry

Multifunkčné okuliare sledujú zdravie, chránia oči a ovládajú hry
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kórejskí vedci vytvorili prototyp elektronických okuliarov, ktoré sú navrhnuté ako multifunkčné okuliare pre monitorovanie zdravia nositeľa, zároveň mu umožnia ovládať videohry a v prípade potreby aj ochránia jeho oči pred škodlivým ultrafialovým slnečným žiarením.

Prototyp multifunkčných elektronických okuliarov má 3D tlačený rám a obsahuje flexibilné elektródy umiestnené blízko uší a očí nositeľa. Prvé senzory slúžia ako elektroencefalogram (EEG), ktorý monitoruje elektrickú aktivitu v mozgu, zatiaľ čo druhé senzory fungujú ako elektrooculogram (EOG), ktorý sleduje pohyby očí. Oba typy údajov sa z okuliarov bezdrôtovo prenášajú na ďalšie spracovanie.

Počas laboratórnych testov tím vedcov z kórejskej univerzity KU-KIST úspešne použil EEG pre zaznamenanie alfa rytmov mozgu dobrovoľníkov, ktoré sa mohli následne použiť na monitorovanie ich zdravia. Na druhej strane údaje EOG umožňovali účastníkom hrať videohru s ukladaním tehličiek jednoduchým pohybom očí. Táto technológia by si mohla nájsť uplatnenie v ovládaní počítačov bez použitia rúk alebo v pomocných technológiách, ktoré sú určené pre telesne postihnutých používateľov.

Prototyp multifunkčných elektronických okuliarov.

Elektronické okuliare majú navyše v jednom ramene integrovaný snímač ultrafialového svetla, ktorý meria intenzitu prichádzajúcich UV lúčov. Keď je slnečné svetlo dostatočne jasné, tento senzor aktivuje vo vnútri skiel okuliarov špeciálny gél, ktorý blokuje UV žiarenie. Sklá tak stmavnú a okuliare sa dočasne premenia na slnečné okuliare.

No a nakoniec majú elektronické okuliare v rovnakom ramene zabudovaný aj akcelerometer. Ten je schopný sledovať polohu a chôdzu používateľa a dokáže zistiť, či náhodou nespadol. To znamená, že okuliare by sa mohli dať používať v systémoch virtuálnej reality alebo na monitorovanie ľudí, ako sú seniori, a automaticky tak odosielať výstrahu rodinným príslušníkom, ak zaregistrujú pád nositeľa.

Prototyp multifunkčných elektronických okuliarov.