Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci našli spôsob ako vytlačiť v 3D tlači krvné riečisko

Vedci našli spôsob ako vytlačiť v 3D tlači krvné riečisko
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
3. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vytlačiť 3D bio orgány je jedna vec, no treba nájsť spôsob, ako ich vyživovať - vedci zo Sydney, Harvardu, Stanfordu a MIT našli spôsob. Najskôr pomocou 3D tlače vytvorili niečo ako opornú kostru pre cievy, a potom nechali okolo nej „obrásť“ ľudské bunky. Keď sa takto cievy vytvoria a sú stabilné, vedci dokážu vytlačený 3D materiál rozpustiť.

3D tlačiarne značne uľahčujú život – ponúkajú totiž iný prístup k výrobe najrôznejších vecí. Žiadne pílenie, vyfukovanie či vydlabávanie vnútorných častí predmetov – to všetko sa dá vopred nastaviť do najmenšieho detailu a výrezu v grafickom 3D programe počítača. Okrem budov či pizze sa však vedci seriózne pohrávajú i s tlačou vnútorných orgánov.

Problematickým bodom je však zatiaľ tvorba ciev, ktoré budú vnútorné orgány vyživovať. Vytvoriť totiž živú masu, napríklad v podobe obličky, nie je až také zložité. Riečisko ciev sa však musí postarať aj o výživu tohto biologického materiálu. 

Vedci zo Sydney, Harvardu, Stanfordu a MIT sa v tomto zmysle posunuli o kúsok vpred. Najskôr totiž pomocou 3D tlače vytvorili niečo ako opornú kostru pre cievy, a potom nechali okolo nej „obrásť“ ľudské bunky. Keď sa takto cievy vytvoria a sú stabilné, vedci dokážu vytlačený 3D materiál rozpustiť. Tramtará – a prechodné riečisko je na svete. Doktor Luiz Bertassoni z Univerzity v Sydney vraví: „Kým obnovu menších častí tkanív v laboratóriu sme už dokázali, možnosť tlačenia 3-romezných tkanív s krvnými kapilárami v mihu oka – to je niečo revolučné.“