Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare pre rozšírenú realitu od Magic Leap sa dostanú k vývojárom

Okuliare pre rozšírenú realitu od Magic Leap sa dostanú k vývojárom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Magic Leap už dlho dráždi so svojim tajomným zariadením pre rozšírenú realitu (Augmented reality – AR) a teraz konečne odhalila nejaký skutočný kúsok hardvéru. Ide o AR okuliare s názvom Magic Leap One, ktoré budú k dispozícii pre vývojárov už od budúceho roka.

Pokiaľ ide o schopnosti AR okuliarov Magic Leap One, dali by sa prirovnať k modelu Microsoft HoloLens. Digitálna grafika v rozšírenej realite sa v nich teda bez problémov spája so skutočným svetom okolo pohybujúceho sa používateľa. Čím by však mali okuliare Magic Leap One vyniknúť je takzvaná technológia „digitálneho sveta“, ktorá vytvára počítačovo generované elementy tak, že vyzerajú autenticky rovnako ako fyzické objekty, ktoré sú súčasťou scény v rozšírenej realite.

Okuliare pre rozšírenú realitu Magic Leap One spolu s diaľkovým ovládačom a batériovou jednotkou Lightpack.

Funguje to údajne prostredníctvom fotoniky svetelného poľa, ktorá generuje digitálne svetlo v rôznych hĺbkach a bezproblémovo ho mieša s prirodzeným svetlom. Výsledkom sa stanú „živé“ digitálne objekty, ktoré akoby existovali v reálnom svete a to dokonca natrvalo. Napríklad veľkoplošná virtuálna televízia v obývačke zostane stále tam, kde ju používateľ umiestnil, aj keď sa do rozšírenej reality vráti nasledujúci deň.

Ďalšie podrobnosti sú dosť skúpe a spoločnosť Magic Leap hovorí, že výsledný produkt môže vyzerať inak ako v súčasnom stave. Okuliare by mali byť napájané z malej jednotky Lightpack, ktorú používateľ nosí na svojom páse. Nie je potrebné žiadne pripojenie k počítaču a súčasťou okuliarov je aj základný ovládač. Je pravdepodobné, že budú podporované aj technológie pre hlasové a gestikulačné ovládanie.

AR okuliare Magic Leap One údajne majú technológiu „digitálneho sveta“, ktorá vytvára počítačovo generované elementy tak, že vyzerajú autenticky rovnako ako fyzické objekty.

AR okuliare Magic Leap One by mali byť k dispozícii v dvoch veľkostiach, ktoré sa dajú upraviť. Integrované kamery a audio senzory pritom budú použité pre sledovanie a zachytenie pohybu používateľa v miestnosti.

Všetko nasvedčuje tomu, že spoločnosť Magic Leap sa vydá rovnakou cestou ako napríklad vývojári VR Oculus Rift. Uvoľní sa skorá beta verzia zariadenie pre ľudí, ktorí majú záujem vytvárať obsah a sú ochotní zaplatiť vysokú čiastku za toto privilégium. Záujemcovia z radov vývojárov sa budú môcť zaregistrovať niekedy v priebehu budúceho roka. Bežní spotrebitelia si tak na výsledný produkt ešte dlhší čas počkajú.

AR okuliare Magic Leap One by mali byť k dispozícii v dvoch veľkostiach, ktoré sa dajú upraviť. Integrované kamery a audio senzory pritom budú použité pre sledovanie a zachytenie pohybu používateľa v miestnosti.