Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia IBM vyhrala v debate nad skúseným rečníkom

Umelá inteligencia IBM vyhrala v debate nad skúseným rečníkom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kým sme sa koncom minulého tisícročia čudovali nad tým, že počítač dokázal poraziť šachového majstra, dnes už to berieme ako samozrejmosť. Kognitívne systémy strojového učenia, čiže zjednodušene povedané umelá inteligencia, sa čoraz viacej dostávajú do bežného života a s niektorými prvkami sa môžeme stretnúť už aj v najmodernejších smartfónoch. Vývoj v tejto oblasti naďalej pokračuje a pred nedávnom sa technológii umelej inteligencie od spoločnosti IBM dokonca podarilo presvedčiť divákov, že je v diskusii lepšia rečník ako jej ľudský náprotivok.

Projekt umelej inteligencie s názvom Project Debater bol vytvorený na triedenie dôveryhodných zdrojov informácií s cieľom poskytnúť cenný pohľad v dnešnej dobe zaplavenej množstvom informácií, dezinformácií a informácií, ktoré sú označované za dezinformácie. Podľa odvážneho tvrdenia by mal projekt motivovať ľudí tým, že poskytne presvedčivé argumenty založené na dôkazoch a obmedzí vplyv emócií, predsudkov alebo nejednoznačnosti.

Umelá inteligencia Project Debater pritom funguje bez pripojenia k internetu. Napriek tomu má prístup k stovkám miliónov lokálne uložených dokumentov, väčšinou novín a akademických časopisov. Počas diskusie s vybranými ľudskými rečníkmi nemal systém k dispozícii žiadne informácie o diskutovanom predmete, hoci vývojári z IBM spravili zoznam 100 tém, o ktorých si mysleli, že sa budú riešiť.

Svoje sily s umelou inteligenciou si počas jednej diskusie zmerala aj Noa Ovadia, národná rečnícka šampiónka z Izraela, ktorá sa pred nedávnom pripojila k projektu IBM. Témou bolo verejné financovanie vesmírneho prieskumu. Umelá inteligencia bola pre, zatiaľ čo Ovadia bola proti. Každý z nich mal 4 minúty na argumentáciu, 4 minúty na vyvrátenie opozičných tvrdení a 2 minúty na záverečnú reč. V hlasovaní publika napokon vyhrala umelá inteligencia, ktorá pôsobila informatívnejším dojmom.

Samozrejme, že vývojárov čaká ešte veľa práce, Project Debater má tendenciu k opakovaniu, aj keď inými slovami a niekedy použije zvláštne frázy. No dôležité je, že umelá inteligencia má schopnosti zozbierať obrovské množstvo informácií a z nich prezentovať dôveryhodný, informačne nabitý argument. Uvidíme teda, akým ďalším smerom bude vývoj v oblasti strojového učenia napredovať.

Technológia strojového učenia IBM Project Debater najnovšie dokázala, že umelá inteligencia vie v argumentoch poraziť aj skúseného ľudského oponenta.