Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Multitasking môže znížiť hustotu sivej mozgovej hmoty

Multitasking môže znížiť hustotu sivej mozgovej hmoty
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
25. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Multitasking je v súčasnosti veľmi skloňovaný pojem – snáď každý pritom ocení jeho výhody pri mobilných zariadeniach. Iné je to však u ľudských bytostí. Najnovšie štúdie vedcov vravia o tom, že ak sa ľudia priveľmi zaoberajú viacerými zariadeniami súčasne, má to negatívny dopad na ich mozgovú štruktúru.

Na svojom smartfóne či tablete ocení každý z nás, ak môže jednotlivé okná s aplikáciami minimalizovať či odsunúť a pokračovať v činnosti neskôr, kým si dopíše mail. Úprava obrázku otvorená v jednom okne, kalendár v ďalšom okne na pracovnej ploche a poznámkový blok otvorený na pozadí... Elektronika je multitaskingu postupne prispôsobená vďaka vývojárom.

No čo robí multitasking s naším mozgom? Množstvo ľudí je dnes pyšných na to, že dokáže písať SMS, kým pozerá televíziu a popritom sa rozpráva cez Skype s kamarátom. Ide o novodobý fenomén rozdeľovania pozornosti, ktorý zatiaľ nebol dôkladne preskúmaný. Na ľudí v minulosti totiž nebolo tlačených toľko informácií a možností komunikácie. Vedci z Univerzity v Sussexe sa rozhodli pustiť do výskumu dopadov tohto rozdeľovania pozornosti v rámci viacerých zariadení. Prišli k záverom, že tí, ktorí používajú viacero zariadení naraz, majú menšiu hustotu sivej mozgovej hmoty v niektorých častiach mozgu ako tí, ktorí sa venujú iba jednému zariadeniu v konkrétnej chvíli. Zatiaľ však nie je isté, či je to príčina – následok, alebo práveže všeobecne ľudia s menšou hustotou sivej mozgovej hmoty zvládajú multitasking lepšie. Pravdepodobne bude kľúčovým zistením práve táto informácia.

K čomu vedie menšia hustota sivej mozgovej hmoty? Títo ľudia sú náchylnejší na depresie a rôzne poruchy, ťažšie ovládajú sociálno-emotívne správanie a vnímanie. Aby sa však celá záležitosť s multitaskingom potvrdila, je potrebných ešte mnoho testov a dlhodobejší výzkum. Celá štúdia je uverejnená na stránke Plos One