Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CERN: Nový rekord kolízie ťažkých atómových jadier

CERN: Nový rekord kolízie ťažkých atómových jadier
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

CERN oznámil, že najvýkonnejšiemu urýchľovaču častíc na svete sa podaril vytvoriť nový rekord, a to dosiahnutím najvyššej energie pri zrážkach ťažkých atómových jadier. Laboratórium v Ženeve tvrdí, že 27 kilometrov dlhý urýchľovač častíc vystrelil dva proti sebe cirkulujúce lúče olovených jadier.

Výsledky tejto unikátnej zrážky ťažkých atómových jadier boli zaznamenané prostredníctvom detektora ťažkých iónov s názvom ALICE. Urýchľovač častíc pritom nedávno podstúpil rozsiahlu aktualizáciu a od jeho reštartu začiatkom tohto roka dosahoval pri zrážkach protónov rekordne vysokú energiu.

Momentálne sa zaoberá veľkými jadrami olova, ktoré obsahujú 208 neutrónov a protónov. Účelom je dozvedieť sa viac o tom, ako sa tvoril vesmír niekoľko miliardtín sekundy po Veľkom tresku, a to práve štúdiom, aký je silná interakcia systémov pri vysokých hustotách prostredia.

CERN, Ženeva, urýchľovač častíc, atóm, jadro, atómové jadro, protón, neutrón, kvark, gluón, zrážka, olovo, technológie, novinky, inovácie, veda, vývoj, výskum

Podľa univerzity v Kodani, ktorá sa podieľa na výskume v CERNe, bol vesmír v tomto bode vo stave nazývanom ako kvark-gluon plazma, ktorá sa skladá z horúcej zmesi z kvarkov a gluónov. Asi milióntinu sekundy po Veľkom tresku bol tento mix s až nukleárnou silou, ktorá viaže kvarky dokopy, pretavený do protónov a neutrónov v atómových jadrách.

CERN sa snaží dosiahnuť znovu vytvorenie takejto vysokej teploty a kvapaline podobnému stavu hmoty z kvarkov a gluónov, ktoré by boli podobné tým, ktoré sa zrazili na počiatku vesmíru. Premenou kinetickej energie z nárazu do hmoty sú v určitom okamihu vedci schopní produkovať malý objem kvarkov a antikvarkov pri teplote viac ako 4000 miliárd stupňov Celsia.

Vedci dúfajú, že štúdiom takýchto zrážok extrémnych energií budú môcť získať viac informácií na vytvorenie nových modelov kvark-gluónovej plazmy, ktorá pri silnej interakcii bude poskytovať nový pohľad do prvej miliardtiny sekundy vzniku vesmíru.

CERN, Ženeva, urýchľovač častíc, atóm, jadro, atómové jadro, protón, neutrón, kvark, gluón, zrážka, olovo, technológie, novinky, inovácie, veda, vývoj, výskum