Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Materiál, ktorý sa sám ošetrí a mení tvar pri reakcii na svetlo a teplo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednom období boli vyvinutých veľa nových inteligentných materiálov, ktoré sa dokážu samé ošetriť, vrátiť späť do svojho pôvodného tvaru po deformácii, alebo zmeniť priehľadnosť pri natiahnutí. No väčšina z nich má iba jednu z týchto vlastností. Vedci zo štátnej univerzity vo Washingtone však vyvinuli materiál, ktorý mení tvar a zloží sa alebo rozloží sám.

Inteligentné materiály by mohli mať široké spektrum aplikácií. Samoliečiace látky môžu opraviť praskliny alebo prerušenia automaticky bez oslabenia v priebehu času. Mechanochromické materiály by mohli viesť k oknám, ktoré prepnú medzi priehľadnosťou a nepriehľadnosťou pri pôsobení miernej mechanickej sily. No tieto materiály sa stále nedostali do širokého využitia, pretože sú náročné na výrobu a často vykonajú iba jedinú inteligentnú funkciu, pričom ťažko opakujú svoje schopnosti.

Nový materiál sa dokáže sám ošetriť a zmeniť tvar pri vystavení svetlu alebo určitej teplote

To by sa mohlo zmeniť s novým materiálom s vlastnosťami, ktoré prekonávajú všetky spomínané prekážky. Vedci začali s kvapalnou kryštalickou sieťou (Liquid crystaline netrwork - LCN), ktorá je tepelne citlivá a môže meniť svoj tvar tam a naspäť do pôvodnej formy, v závislosti od teploty, ktorej je vystavená. Tieto kvapalné kryštalické siete boli potom nasýtené Azobenzénom, ktorý reaguje na svetlo ohnutím alebo preorientovaním sa v závislosti na vlnovej dĺžke. Pridaním dynamických chemických väzieb sa pritom zvýšila schopnosť materiálu znovu opakovať celý proces.

Vedci sú schopní naprogramovať materiál na molekulárnej úrovni, aby sa zistila jeho odozva na rôzne podnety. Materiál sa po vystavení modrému svetlu dokáže ohýbať. Vie sa rozvinúť pri zásahu ultrafialovým svetlom a znova sa rekonštruuje po ohriatí pri určitej teplote.