Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ohybný elektronický papier zobrazuje v plnej farebnej škále RGB

Ohybný elektronický papier zobrazuje v plnej farebnej škále RGB
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia displejov s elektronickým atramentom (E-ink) sa na plno usadala najmä v čítačkách elektronických kníh, pretože displej je oveľa šetrnejší k ľudským očiam, energeticky úspornejší a lepšie čitateľný v odrazenom svetle, ako pri bežných LCD displejoch. No čo sa týka farebnosti, má toho táto technológia zatiaľ čo doháňať.

Zmeniť by to však mohol nový druh materiálu, ktorý vyvinuli vedci z Technologickej univerzity Chalmers. Materiál je flexibilný, veľmi tenký a dokáže produkovať plnú škálu farieb, tak ako LCD displej so zadným LED podsvietením, pričom však spotrebuje až desaťkrát menej energie, ako E-ink displeje od Kindle.

Vedci z Technickej univerzity Chalmers vyvinuli elektronický papier, ktorý je schopný zobrazovať farby v plnej farebnej škále RGB 

Tak ako pri konvenčných displejoch v elektronických čítačkách kníh, nový materiál funguje ako reflexný displej, ktorého povrch odráža vonkajšie svetlo, ktoré na neho dopadá. Elektricky vodivé polyméry, rozložené po celom povrchu materiálu, menia to, ako je svetlo pohlcované a odrážané, čo umožňuje vytvorenie obrázkov a textov vo vysokom rozlíšení. Výsledný materiál je tenší ako jeden mikrón a zároveň je aj flexibilný a vysoko energeticky účinný.

„Náš „papier“ je podobný tomu od Kindle“, hovorí Andreas Dahlin, vedúci autor vedeckej štúdie. „Nesvieti ako štandardný displej, ale skôr odráža vonkajšie svetlo, ktoré ho rozsvieti. Preto naša technológia funguje veľmi dobre pri jasnom svetle, ako napríklad na priamom slnku, oproti štandardným LED obrazovkám, ktoré pracujú najlepšie v tme. Zároveň náš materiál spotrebuje len desatinu energie, ako zariadenia Kindle a využije oveľa menej energie ako LED displej tabletov.“

 Vedcom sa s použitím nového materiálu podarilo vytvoriť ultra tenký displej, ktorého vodivé polyméry menia dopadajúce svetlo a vytvárajú plne farebné obrázky a texty

Vedecký tím zostavil a otestoval niekoľko pixelov, ktoré využívajú známu kombináciu základných farieb červenej, zelenej a modrej, ktorá slúži pre vytváranie rôznych farieb. Vedci sp presvedčený, že ich materiál môže nájsť komerčné využitie, no treba najskôr prekonať niektoré prekážky, ako sú napríklad vyššie náklady v dôsledku použitia zlata a striebra, ako zložiek pre displej.

Ak sa materiál nedostane do komerčnej produkcie, tím vedcov sa domnieva, že by mohol byť vhodným prostriedkom napríklad pre plagáty a vonkajšie značenie v dobre osvetlených miestach.